Türkiye
Rapor: “İnsan kaçakçılığının cezaları çok düşük”

TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu’nca hazırlanan raporda cezaların caydırıcı olmaması nedeniyle göçmen kaçakçılığının arttığı vurgulandı.
Van’da incelemelerde bulunan TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu’nun taslak raporu tamamlandı. Cezaların caydırıcı olmamasının, ‘Göçmen kaçakçılığında artışın en büyük nedenlerinden biri’ olduğu değerlendirildi.
Öte yandan raporda, kamuoyunda tepki çeken göçmenlerin sınırdan geçiş görüntülerine yönelik eleştirilere karşı, “Şu an Afganistan’dan ülkemize gelen düzensiz göçmenlerin çoğunluğu, Afganistan’da seküler yaşam tarzı süren, sosyal statüsü yüksek ailelerdendir. Bu açıdan, yaratılmaya çalışılan, gelenlerin çoğunun genç yaştaki Afgan erkekler olduğu algısı gerçeği yansıtmamaktadır” ifadeleri kullanıldı. Göçmen kaçakçılığına yönelik değerlendirmelerin yer aldığı raporda, Van’da 2019 yılında 17 düzensiz göçmenin yaşamını yitirdiği kazada hayatını kaybeden organizatör hakkında daha önce altı kez işlem yapıldığı belirtilerek, buna karşın cezaevine girmediği de vurgulandı.
Yüzde 81’i Afgan
Taslak rapora göre, 2021 yılı boyunca Van’da 13 bin 772 düzensiz göçmen tespit edildi. Bu göçmenlerin yüzde 81’ini Afganistan’dan gelenler oluşturdu. Türkiye’ye düzensiz göçen Afganistan uyrukluların benzer güzergahları kullanarak 13 ila 40 gün süren yolculuğun ardından Türkiye’ye girdiği bildirildi. Türkiye’ye İran üzerinden gelen düzensiz göçmenlerin, ülkelerindeki kaçakçılar ile bin ile bin 500 dolar arasında değişen ücretlerle anlaştıkları belirtildi. Raporda, göçmen kaçakçılığının artışına yönelik değerlendirmeler de yapıldı. Sosyal medya platformlarından yapılan algı operasyonları ile Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerde kolayca ikna edilebilecek potansiyelde göçmen sayısının fazla olması ve ‘kaçakçılık organizatörlerine yönelik cezaların caydırıcılığının olmaması’ göçmen kaçakçılığının artış nedenleri arasında gösterildi.
Türkiye
Mansimov: Ağar’ın yattığı cezaevine helikopter pistini oğlu istedi, 20 bin dolar verdim

Azeri işadamı Mübariz Mansimov, Mehmet Ağar’ın yattığı cezaevine helikopter pisti yapılması talebinin oğlu Tolga Ağar’dan geldiğini söyledi. Mansimov, bunun üzerine Tolga Ağar’a zarf içinde 20 bin doların üzerinde para verdiğini, şahitlerinin olduğunu vurguladı.
Mehmet Ağar’ın, yattığı cezaevine helikopter pistini Azeri iş adamı Mübariz Mansimov’un değil, dönemin Nazilli Belediye Başkanı’nı yaptırdığı iddiasına Mansimov cephesinden yanıt geldi. Mansimov, pistin yapılmasını Tolga Ağar’ın istediğini, kendisinin de yanında bulunan 20 bin dolardan fazla parayı zarf içinde verdiğini söyledi.
Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Sedat Peker’in ifşalarıyla gündeme gelen Mübariz Mansimov’un açıklamalarını 9 ay sonra yalanlayınca yeni iddialar gündeme geldi.
Mansimov’un açıklamalarının tamamının yalan olduğunu öne süren Mehmet Ağar, 2012 yılında Susurluk Davası’ndan aldığı 2 yıl hapis cezası nedeniyle Aydın Yenipazar Cezaevi yakınlarına helikopter pisti yaptırdığı iddiasına değinerek, “Bir tanesine (Mansimov’un açıklamaları) cevap vereyim. Diğerlerini ciddiye bile almıyorum. Ben cezaevinde yatarken cezaevine helikopter pisti yaptırdığımı söyledi. Onu yaptıran o dönemki Nazilli Belediye reisidir. Bugün de MHP Aydın İl Başkanı’dır. Hangi bir yalanını söyleyeyim çok. Onun için bana yakışmaz. Çünkü onun düştüğü seviyeye düşmek bizim işimiz değil. Kendi kendine konuşuyor. Bizim meselelerimiz ciddi meselelerdir. Devletin meseleleridir. Boş boş şeyler konuşuyor” dedi.
Gündem
Akaryakıt istasyonları iflasın eşiğinde

Art arda gelen zamlar sonrası akaryakıt satışları düştü. İstasyon sahipleri zor durumda.
Akaryakıta art arda gelen zamlar, sadece vatandaşı değil, istasyon işletmecilerini de zorluyor. Mazotta 30 lirayı deviren litre fiyatı sonrası müşteri sayısında yüzde 40, satışta ise yüzde 30 düşüş yaşandı.
Benzin istasyonu işletmecileri, İstasyonlara aylık ortalama 60 bin TL elektrik faturası geldiğine dikkat çekiyor. İşletmeciler, Temmuz ayında asgari ücretin artması durumunda çalışanların bir kısmını işten çıkarmak zorunda kalacaklarını belirterek, Umudu Türkiye’ye gelecek gurbetçilere bağladıklarının dile getiriyor. Onların satışları artırmasını beklleye işletmeciler eğer gelmezler ise iki ay içerisinde çok sayıda istasyon kapanacağını vurguluyorlar.
Öte yandan benzin istasyonlarındaki satışların yüzde 90’ı kredi kartıyla yapılıyor. Her satışta 50 kuruş komisyon ödeyen işletmeciler komisyon ve nakliyeyi çıkarıldığında 1 litre yakıttan işletmeye sadece 12 kuruş kaldığını belirtiyor.
Sabrettiklerini ancak umutlarının tükenmeye başladığını belirten işletmeciler seslerini duyuramamaktan da yakındı. İstasyonunu kapatmayı düşündüğünü belirten bir işletmeci şöyle dedi:
“Bunu yapmaktan çekiniyorum. Çünkü protesto amaçlı kapattığım düşünülerek üzerime gelinebilir. Kızılay’da yapılan eylemlere nasıl müdahale ediliyorsa bize de böyle yaklaşırlar. Maliye gelip geçmişe dönük hesaplarımı inceler, her şey tamam olsa dahi bir harf hatasından ceza kesip üzerimize gelirler. Bu yüzden zarar eden istasyonumu kapatamıyorum”
Türkiye
Ayçiçeği ve şeker kıtlığına karşı alarm

Aralarında ayçiçeği yağı, buğday, margarin, hayvan yemi ve kristal şekerin de bulunduğu 16 tarım ürününe “önce ithalat” şartı getirildi. Hâlen söz konusu tarım emtiasını Türkiye’den alıp, nihai ürüne çevirdikten sonra ihraç eden imalatçılar 1 Ağustos 2022’den itibaren iç piyasadan ham madde alamayacak.
20016/1 sayılı Tarım Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi (DİR) Genelgesi’nde yapılan değişikliğe göre, listedeki 16 tarım ürününü önce ithal edip nihai ürüne çevirmeleri durumunda indirimli veya sıfır Gümrük Vergisi hakkından faydalanabilecek.
Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle buğdaydan ham ayçiçeği yağına kadar pek çok tarım emtiasından fiyatlar katlandı. Gıda imalatçıları DİR kararının maliyetleri daha da artıracağını belirtiyor.
İç piyasadan temin edilmesi yasaklanananlar listesinde şunlar yer aldı: Buğday, mısır, mercimek, ayçiçeği, aspir ve kolza yağı, margarin, yağlık soya tohumu, ham soya yağı, ham pamuk yağı, palm/palm çekirdeği yağı, kristal şeker, konserve kuru fasulye, konserve nohut ve işlenmiş bezelye.
Buğday ithalatı karşılığında buğday unu, buğday irmiği, makarna, şehriye, bulgur, aşurelik buğday ve hazır/anında noodle ihracatı öngören üreticiler önce ithalat yapacak.
Buğday unu, bulgur ve aşurelik buğday ihracatında, fabrika kendisine ait olan firmalar ilk belgede en fazla 1.500 ton buğday ithal edebilecek.
Mısır ithalatı karşılığında nişasta, nişasta bazlı şeker, yetiştiricilik faaliyeti kapsamındaki ürünler (kümes hayvanları eti, yumurta vb.) ve balık ihracatı için önce ithalat gerçekleştirilecek.
Önce mısır ithal edilmesi kaydıyla, mısır irmiği ve bundan elde edilen makarna için DİİB düzenlenebilecek. Mercimekte ithal edilen ürün miktarına göre ihracata izin verilecek ve indirimli teminat uygulanmaması şartıyla kabuklu mercimek ithalatı da yapılabilecek.
Ayçiçeği, aspir ve kolza yağları ihracatı öngören DİİB kapsamında geçici maddeler ile ihdas edilen “önce ithalat” uygulaması kalıcı hâle getirildi.
-
Amerika1 hafta önce
Avrupa ve ABD havaalanlarında eşi görülmemiş kaos yaşanabilir
-
Genel1 hafta önce
Vakıfbank’ta milyarlık vurgun
-
Gündem6 gün önce
“Başta Albayrak, Soylu ve Külünk’ün olmak üzere AKP’nin 3 troll grubu var; kimi tweet başına para alıyor, kimi aylık maaş”
-
Türkiye4 gün önce
Ayçiçeği ve şeker kıtlığına karşı alarm
-
Türkiye1 hafta önce
‘Elektriğe yapılan ‘zam’ değil, sermaye transferidir’
-
Gündem1 hafta önce
Sulama kooperatifinde 300 milyonluk vurgun
-
Gündem2 gün önce
Akaryakıt istasyonları iflasın eşiğinde
-
Türkiye16 saat önce
Mansimov: Ağar’ın yattığı cezaevine helikopter pistini oğlu istedi, 20 bin dolar verdim
Yorumlar