Amerika
Çin gazetesi Global Times: ABD, Ukrayna’nın zaferinin değil, dünyayı kaosa sürüklemenin peşinde

“ABD’nin Ukrayna’ya verdiği silahların seviyesini yükseltmesi dış politikasındaki bencilliği açık ediyor” başlıklı bir makaleye yer veren Global Times, Kiev yönetiminin Rusya’ya karşı ağır silah tedariki talebine Washington’ın yanıtı üzerinden değerlendirmelerde bulundu.
Çin gazetesi, ABD Başkanı Joe Biden’ın The New York Times’ta yayımladığı makalede, Ukraynalılara Ukrayna içinde kilit hedefleri daha isabetli vurma imkanı sağlayacak daha gelişmiş roket sistemleri ve mühimmat tedarik etme kararını teyit ettiğini hatırlattı.
Bu da gözlerin Kiev’in talep ettiği Yüksek Hareket Yetenekli Topçu Roket Sistemi M124 HIMARS’a çevrilmesine yol açtı.
Birkaç gün sonra devlet kanalı Rossiya-1’e konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Washington’ı, Kiev’e gelişmiş roket sistemleri vermesi halinde, ‘yeni hedefleri vuracaklarına’ dair uyardı. Putin, Kiev’e yeni silah teslimatlarının amacının ‘çatışmayı uzatmak’ olduğunu sözlerine ekledi.
Rusya Devlet Başkanı, yeni hedeflerle hangilerini kastettiğini belirtmedi. Global Times’a konuşan Pekin merkezli askeri uzman Song Zhongping, ‘yeni hedeflerin hem Ukrayna içinde hem de dışında olabileceğini’ söyledi.
Global Times da “Rusya-Ukrayna çatışmasının sonu yok gibi görünüyor. ABD başından beri Ukrayna’ya daha gelişmiş ve daha ağır silahlar göndererek durumu tırmandırıyor. ABD, alenen biliyor ki, Rusya ile Ukrayna arasında uzun süreli çatışmanın kendi çıkarlarına hizmet ediyor. Rusya ile Ukrayna uzlaşmaya varmadıkça, Rusya zayıflayacak ve daha fazla belirsizlikle karşı karşıya kalacaktır” yorumunu yaptı.
Gazeteye konuşan Pekin Uluslararası Çalışmalar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Okulu doçenti Xu Liang, ABD’nin Ukrayna’ya askeri yardımının ‘nitelik değiştirdiğini’ belirtti. Xu, “ABD’nin askeri yardımı, Ukrayna’nın Rusya ile çatışmayı kazanmasına yardım etmeye yönelik orijinal hedefini çok aştı. Ulusal çıkarlarını göz önüne alan ABD’nin Ukrayna’ya askeri yardımı küresel güç mücadelesine yönelik stratejik hedefine uygun hale getirildi” dedi.
“Bencillik her zaman Amerikan dış politikasının alameti farikası olmuştur ve süregiden Ukrayna çatışması bunun en iyi göstergesidir. kendi çıkarlarını göz önünde bulunduran ABD, ne ‘müttefiki veya ortağı’ olmasıyla böbürlendiği ülkelerin kalkınması için herhangi bir sorumluluk üstlenir ne de onların halklarının refahını umursar” eleştirisini getiren Global Times, “Ukrayna krizi uzadıkça, ABD, çözüm anahtarına sahip olmasına rağmen, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimi artırmaya ve barışçı çözüme daha fazla engel oluşturmaya devam ediyor” saptamasını yaparak şöyle devam etti:
“Diğer deyişle ABD, dünyadaki hegemonyasını sürdürmek için Ukrayna krizinden yararlanmaya çalışıyor. ABD’nin küresel liderlik rolü şimdiden sarsıldı. Suriye’den çekilmesinden Afganistan’daki fiyaskosuna ve Ukrayna’daki mevcut hesaplarına kadar, ABD her zaman durumu perde arkasından kontrol etmek ve sıfıra sıfırın semeresini toplamak ister ki, bu sadece kendisini giderek daha az güvenilir kılıyor ve bir zamanlar üzerine yerleştirdiği küresel hegemonya sunağından aşağı sürüklüyor.”
“Dikkatlice hesap yapan ABD, kriz sırasında bir ‘seyirci’ gibi davranmak ve diğer ülkelerin kaynaklarını tükettiğini görmek istiyor. Ancak durum ABD’nin kontrolü dışında evriliyor. Ne de olsa Ukrayna krizi, ABD hegemonyasının ve yalnızca ABD tarafından tanımlanan küresel düzenin kusurunu yansıtıyor. ABD bir yandan dış politikasını zorla dayatıp diğer ülkelerin güvenlik kaygılarını görmezden geliyor, diğer yandan gücü küresel düzeni sürdürmeye yetmediğinde, dünyaya sadece kargaşa getirip mağdur rolü oynuyor.”
“Mayıs ayı sonlarında düzenlenen ilk Avrasya Ekonomik Forumu’nda Putin, bağımsız politika izleyen ülkelerin küresel sürecinin hiçbir dünya polisi tarafından durdurulamayacağını söyledi. Song, ‘ABD, artık dünya polisi gibi davranmadığında, bunun, artık Washington’ın küresel bir hegemon olmadığı ve dünyanın tek kutuplu kalmayacağı anlamına geldiğini’ söyledi. Washington’un Putin’in uyarısını ciddiye alması ve 3. Dünya Savaşı’nı tetiklememesi gerekiyor. Artık diğer ülkelere dikte edebilen ve dünya düzenini tanımlayabilen tek güç konumunda olmadığını anlamalı.”
Amerika
Avrupa ve ABD havaalanlarında eşi görülmemiş kaos yaşanabilir

Havacılık endüstrisi, Avrupa havaalanlarının yaz boyunca uzun kuyruklar ve gecikmeler sonucu yolcuların kaos yaşayabileceği uyarısında bulundu.
Uzun kuyruklar ve düzenli iptaller yolcular için iç karartıcı derecede yaygın sahneler haline geldi.
Haziranın ikinci haftasında Dublin Havaalanı ve Amsterdam Schiphol Havaalanı’nda yüzlerce uçuş iptal oldu.
Gelecek umut verici görünmüyor
Uluslararası Hava Konseyi, bu yaz Avrupa havaalanlarının üçte ikisinde gecikmelerin kaçınılmaz olduğunu öngördüğünü ve geleceğin umut verici görünmediğini söyledi.
Eurocontrol hava trafik yönetim organı ağ yönetim direktörü Jacopo Passinotti, ”Trafik yoğun bir şekilde geri döndü ve Ukrayna’nın trafiği büyük oranda batıya taşındı” dedi.
Daha fazla ülke koronavirüs kısıtlamalarını kaldırdığından, kıtadaki havaalanları, yolcu akışına ayak uydurmak için mücadele ediyor.
Uçuş iptalleri devam ederken ABD’li yolcular da yeni bir kaos dalgasıyla karşı karşıya
ABD’de cuma ve cumartesi günleri yaklaşık 14 bin uçuş iptal edildikten veya ertelendikten sonra, pazar günü de bin uçuş iptal edildi.
Pazar günü ABD genelinde yaklaşık bin uçuşun iptal edilmesiyle, yolcular yeni bir uçuş kargaşası dalgasına maruz kaldılar. Bilanço, Cuma ve Cumartesi günleri iptal edilen veya ertelenen ABD içindeki, dışındaki veya ABD’ye yapılan yaklaşık 14 bin uçuşa eklendi.
Atlanta’daki Hartsfield-Jackson Havaalanı, bu iptallerin en çok etkilediği havaalanlarından biri oldu. Hafta sonu Delta Havayolları düzinelerce tarifeli uçuşu iptal ettiği veya değiştirdiği için Atlanta’daki yolcular mağdur oldular.
Delta Havayollarından bir sözcü, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ”Hava trafik kontrolü, hava durumu ve bazı çalışanların planlanmamış devamsızlıklarıyla ilgili zorluklar da dahil olmak üzere, operasyonlarımızı çeşitli faktörler etkilemeye devam ediyor” dedi.
En fazla iptal sayısına sahip havaalanları arasında Kuzey Carolina’daki American Airlines hub Charlotte Douglas; New York City bölgesindeki LaGuardia ve Newark Liberty; ve Washington DC’den Reagan Washington National var.
Amerika
ABD’de enflasyon son 41 yılın zirvesine çıktı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), mayısta aylık yüzde 1 artarken, yıllık yüzde 8,6 ile Aralık 1981’den bu yana kaydedilen en büyük artışı gösterdi.
ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti mayısta bir önceki aya kıyasla yüzde 1 arttı.
Piyasa beklentilerini aşan TÜFE’nin bu dönemde yüzde 0,7 artması öngörülüyordu. TÜFE, nisanda aylık yüzde 0,3’lük artış göstermişti.
Benzin, gıda ve barınma fiyatlarındaki artışlar enflasyonu körükledi
Ülkede TÜFE, mayısta yıllık bazda da yüzde 8,6 artarak piyasa beklentilerini aştı.
Beklentiler, TÜFE’nin bu dönemde yıllık bazda yüzde 8,3 artması yönündeydi.
Yıllık enflasyon 41 yılın yeni zirvesine çıkarken, nisanda yavaşlama göstererek yıllık bazda yüzde 8,3 seviyesinde gerçekleşmişti. ABD’de TÜFE martta yıllık yüzde 8,5 ile Aralık 1981’den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye çıkmıştı.
Söz konusu dönemde barınma, benzin ve gıda fiyatlarındaki artışlar tüketici fiyatlarındaki yükselişte etkili oldu.
Barınma endeksi mayısta aylık yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 5,5 yükseldi. Aynı dönemde gıda endeksi de aylık yüzde 1,2 ve yıllık yüzde 10,1’lik artış kaydetti.
Enerji fiyatları ise nisan ayında yaşanan gerilemenin ardından mayısta aylık yüzde 3,9 ve yıllık yüzde 34,6 arttı. Son dönemdeki yükselişiyle dikkati çeken benzin fiyatları, mayısta aylık yüzde 4,1 ve yıllık yüzde 48,7’lik artış gösterdi.
Amerika
“ABD Ordusu, bitkiler üzerinden yayılacak ‘biyokimyasal silahlar’ üzerinde çalışıyor”

ABD İleri Savunma Araştırma Projeleri Ajansı’nın (DARPA) resmi web sitesi, “devlet dışı aktörlerin saldırılarına karşı” çözümler amaçlayan bir program olan ““Insect Allies” ile ilgili içerik yayınladı.
PLA Enstitüsü’nde araştırmacı olan Kıdemli Albay Shao Yongling, ABD ordusunun bu çalışmalarla gelecekte biyolojik savaşlarda kullanılacak olan biyokimyasal silahlar ürettiğini iddia etti.
Shao’ya göre, ABD Ordusu’nun “Insect Allies” programı ile, sözde iklim değişikliği ve patojenlerin neden olduğu bitki ve mahsul tahribatını önlemek için genetiği değiştirilmiş virüsler üzerinde çalışıyor. Fakat Shao’ya göre bu virüsler, söz konusu çalışmalar sonucunda biyokimyasal silahların altyapısı için kullanılabilir.
Yapılan açıklamaya göre; ABD ordusu tarafından yürütülen araştırmalar doğrultusunda, değiştirilmiş genler böcek vektörleri aracılığıyla tarla bitkilerine aktarabilir. Bu da tarım ürünleri üzerinden biyolojik saldırıların önünü açıyor.
Ayrıca Shao, virüs bulaşmasının taşıyıcısı olarak böceklerin kullanımının düşük maliyet ve yüksek gizlilik ile karakterize edildiğini açıkladı.
-
Amerika1 hafta önce
Avrupa ve ABD havaalanlarında eşi görülmemiş kaos yaşanabilir
-
Türkiye4 gün önce
Ayçiçeği ve şeker kıtlığına karşı alarm
-
Genel1 hafta önce
Vakıfbank’ta milyarlık vurgun
-
Gündem6 gün önce
“Başta Albayrak, Soylu ve Külünk’ün olmak üzere AKP’nin 3 troll grubu var; kimi tweet başına para alıyor, kimi aylık maaş”
-
Türkiye1 hafta önce
‘Elektriğe yapılan ‘zam’ değil, sermaye transferidir’
-
Gündem1 hafta önce
Sulama kooperatifinde 300 milyonluk vurgun
-
Gündem2 gün önce
Akaryakıt istasyonları iflasın eşiğinde
-
Türkiye15 saat önce
Mansimov: Ağar’ın yattığı cezaevine helikopter pistini oğlu istedi, 20 bin dolar verdim
Yorumlar