Connect with us

Çin

İkinci Taliban dönemi kime yarayacak?

24 Ağustos 2021 – 17:33

Afganistan için Rus ve İngiliz imparatorlukları 19. yüzyılda, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği de 20. yüzyılda savaştı.


Reuters’ta yayınlanan bir analize göre, Taliban’ın oldukça stratejik Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinin ardından Pakistan ve Çin’in bu bölgedeki kontrolü artacak.
Pakistan’ın Taliban ile derin bağları var ve Kabil’de ABD destekli hükumete karşı savaşan İslamcı grubu desteklemekle suçlanıyor. İslamabad tarafından reddedilen bu suçlamaların doğruluğunu artık neredeyse tartışan yok.


Taliban geçen hafta Kabil’i ele geçirdiğinde, Pakistan Başbakanı İmran Han, Afganların “kölelik zincirlerini” kırdığını söylemişti.


Pakistanlı yetkililer hükumet kurma sürecinin içinde


Taliban hükumet modeline karar vermek için görüşmelerde bulunurken, basında çıkan haberlere göre bazı Pakistanlı yetkililer sürecin içinde yer alıyor.
İslamabad’daki Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Pakistan’ın Afganistan’da bölgede barış ve istikrarı sağlayan kapsayıcı bir siyasi çözüm istediğini, ancak “ana rolün Afganlara ait olduğunu” da sözlerine ekledi.
Afganistan’da daha önce hiçbir katılımı olmayan ancak Pakistan ile güçlü bir ittifakı olan Çin, elektrikli araçlar için önemli bir bileşen olan büyük lityum rezervleri de dahil olmak üzere ülkenin maden zenginliğinin cazibesine kapılan Taliban’a bir zeytin dalı uzattı.
Çin ayrıca Karakurum dağlarından Pakistan’a giden dar kara yolunu daha güvenli hale getirmenin yolunu arıyor.

Bunun yanı sıra askeri gerginlik yaşanan Hindistan var. Yaklaşık iki yıldır Çin ve Hindistan arasında tartışmalı sınır hattı boyunca iki ülke çekişme içinde. Hindistan, Pakistan’ın en eski ve köklü düşmanı olması nedeniyle Kabil’deki devrik rejimin önemli bir destekçisiydi ve hem Pakistan hem de Çin, Taliban tarafından yönetilen bir Afganistan’da kilit oyuncular haline geldikçe, Yeni Delhi’nin bölgedeki endişesi artıyor.
Ancak Çin, Taliban’a ulaşmadaki asıl amacının batı Sincan bölgesini Afganistan’da sığınak arayabilecek Pekin karşıtı Doğu Türkistan İslami Hareketi (ETIM) militanlarından korumak olduğunu söylüyor.
Şiuan Üniversitesi’nde Güney Asya çalışmaları profesörü Zhang Li, “Pakistan, Hindistan’a karşı Afganistan’dan yararlanmayı düşünüyor olsa da, Çin için durum böyle değil” diyor ve ekliyor:
“Çin’in şu anda birincil endişesi, Taliban’ın kapsayıcı ve ılımlı bir rejim inşa etmesi ve böylece terörün Sincan’a ve bölgeye sıçramaması. Bunun ötesinde başka ne hesap varsa daha sonra geliştirilecektir.”


ETİM sadece bir mazeret mi?


ABD hükumeti ise ‘ETIM’in artık resmi bir örgüt olarak bile var olmadığını ve bunun Çin’in Sincan bölgesindeki Uygurlar da dahil olmak üzere çeşitli Müslüman etnik grupları baskı altına almak için kullandığı bir mazeret olduğunu söylüyor. Çin elbette tüm suçlamalarını reddediyor.
Yeni Delhi’deki Politika Araştırmaları Merkezi’nde stratejik çalışmalar profesörü olan Brahma Chellaney, “Oportünist bir Çin, maden açısından zengin Afganistan’a stratejik yaklaşacaktır.” diyerek Çin’in Taliban’ın Afganistan’ı yönetmek için ihtiyaç duyduğu iki şeyi sağlama ihtimalinin çok önemli havuçlar olduğunu söylüyor: Diplomatik tanınma ve altyapı ile ekonomik yardımlar.


New York’taki Ithaca Koleji’nde ders veren siyasi yorumcu Raza Ahmad Rumi, Afganistan el değiştirip Taliban’a geçtiğinde Pakistan’da sosyal medya ve TV ekranlarında tanık olunan sevincin büyük ölçüde Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin Hindistan ile yakın bağlantıları olması olduğunu belirtiyor. “Bu nedenle Pakistan halkı Afganistan’ın Hindistan etkisinden çıkartılarak Pakistan etkisine girmesini memnuniyetle karşılıyor” diyor.
Pakistan çeşitli siyasi manevralar için Afganistan’ı kullanabilir
Hindistan açısından Pakistan kontrolündeki bir Afganistan büyük bir risk oluşturuyor. Pakistan’ın Taliban’ı kullanarak siyasi manevralar yapması mümkün. Bu tür şeyler daha önce yaşanmıştı.
Örneğin 1999’da Indian Airlines uçağı kaçırılmış ve sonunda Afganistan’ın güneyindeki Kandahar’a indirilmişti. Yeni Delhi, yolcuların geri dönüşü karşılığında hapishanelerindeki üç üst düzey Pakistanlı militanı serbest bırakmak zorunda kalmış ve Taliban, hava korsanlarının ve serbest bırakılan mahkumların Pakistan’a gitmesine izin vermişti.
Hindistan’ın eski Kabil büyükelçisi Jayant Prasad, “Bugün pozisyonumuz gerçeğe uyum sağlamak. Afganistan’da uzun vadeli düşünmeliyiz. Bitişik bir sınırımız yok ama orada çıkarlarımız var” dedi.
Kabil’de geçen hafta şehre baskın yaptıktan sonra silahlı Taliban adamları tarafından basılan parlamento binası da dahil olmak üzere, Hindistan’ın Afganistan’ın küçük ve büyük 34 vilayetinin her birinde, kalkınma projeleri vardı.
Hindistan için oyun bitmiş sayılmaz
Güney Asya üzerine üç kitabın yazarı ve eski bir Reuters gazetecisi olan Myra MacDonald, Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinin Hindistan için bir aksilik olduğunu, ancak tüm bu gelişmelerin Yeni Delhi için oyunun bittiği anlamına gelmediğini söyledi ve şöyle devam etti:
“Bu geçmişin tekrarı değil. 11 Eylül öncesi günlerde olduğu gibi Afganistan’da İslamcı terörün patlamasına izin verme konusunda herkes bu sefer çok daha dikkatli olacak. Hindistan bu kez Pakistan’dan ekonomik olarak çok çok daha güçlü.”
Taliban’ın üst düzey bir üyesi Reuters’e verdiği demeçte, yoksul Afganistan’ın İran, ABD ve Rusya da dahil olmak üzere bölgedeki ülkelerin yardımına ihtiyacı olduğunu söylemişti.


Grubun karar alma yetkisine erişimi olan Vahedullah Haşimi, “Onlardan bize yardım etmelerini, özellikle sağlık sektörü, iş sektörü ve madencilik sektörü olmak üzere halkımızı desteklemelerini bekliyoruz. Bizim işimiz onları bizi kabul etmeye ikna etmek” dedi.

Devamını okuyun
Yorum yapmak için tıklayınız

Bir yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çin

İtalya’da Çin’in kurduğu polis karakolları için inceleme başlatıldı

8 Aralık 2022 – 20:42

İtalya’da Çin’in yurt dışında yaşayan kendi vatandaşlarını izlemek için kurduğu “polis karakolu” olarak anılan merkezlerin varlığına dair haberler tartışmalara neden olurken, İçişleri Bakanlığı konuya ilişkin inceleme başlattı.

İtalyan L’Espresso dergisinin “Safeguard Defenders” isimli sivil toplum kuruluşuna dayandırdığı haberine göre, Çin’in dünya genelinde 100 kadar kendi halkını izlemeye ve muhalif isimleri ülkeye geri göndermeye yönelik faaliyet gösteren “polis karakolu” bulunuyor.

Söz konusu haberde, bunların 11 tanesinin Çinlilerin yoğun olarak bulunduğu başkent Roma, Floransa, Prato, Bolzano, Milano ve Venedik gibi kentlerde olduğu belirtildi.

Basında yer alan ve gündemde tartışma konusu haline gelen Çin’in İtalyan topraklarındaki “karakolları”na ilişkin değerlendirmelerde bulunan İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi, “Çin merkezlerinin faaliyetlerine dair İtalya Kamu Güvenliği Departmanından herhangi bir yetkilendirme yok. Emniyet teşkilatının, istihbaratla beraber konuyu azami dikkatle takip edeceğini temin ederim. Ben de şahsen takipçisi olacağım. Teyit etmeye çalışıyoruz. Yasa dışı bir durum tespit edilmesi halinde yaptırımları göz ardı etmiyorum.” ifadelerini kullandı.

Konuya ilişkin Corriere della Sera gazetesine konuşan AB Komiseri Başkanı Ursula von der Leyen de AB içinde Çin polis karakollarının varlığına dair haberlerin doğruluğunun teyit edilmesi halinde bunun “kabul edilemez” olacağını bildirdi.

Basındaki haberlere göre, İtalya’da kayıtlı olarak yaşayan 300 bin Çinli bulunuyor.

Tamamını okuyun

Çin

Çin Dışişleri Bakanı: Batı, Ortadoğu’nun iç işlerine karışmayı bırakmalı

18 Temmuz 2022 – 09:07

Çin Dışişleri Bakanı, Suriyeli mevkidaşı ile yaptığı görüşmede ABD ve diğer Batılı ülkelerden Ortadoğu’nun iç işlerine karışmaktan ve bölgeyi kendi standartlarına göre değiştirmeye çalışmaktan vazgeçmelerini istedi.

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, Çinli mevkidaşı Wang Yi ile video konferans yaptı.

Faysal Mikdad bu görüşmede şunları söyledi: ‘Suriye, Çin ile her alanda işbirliğini ve koordinasyonunu güçlendirmek ve genişletmek istiyor.’

Çin Dışişleri Bakanı da bu görüşmede, Suriye liderliğinin ve halkının Suriye’ye yönelik Batı saldırısına karşı mücadeledeki istikrarını ve çıkarlarını koruyarak ve Suriye’nin egemenliğini ve bağımsızlığını savunarak elde ettiği sonuçları takdir etti.

Wang Yi şunları söyledi: ‘Suriye meselesinin siyasi çözümü, “Suriye liderliğinde ve Suriye mülkiyeti altında” esasına dayanarak ilerletilmeli ve Suriye halkının ülkelerinin geleceğini ve kaderini bağımsız olarak belirlemesine izin vermelidir. Ülkelerinin geleceğine bağımsız olarak karar vermesi gereken Suriye halkıdır. Çin, Suriye’yi komşularıyla ilişkileri geliştirmede desteklemektedir ve bu ülkenin barış ve istikrarı yeniden tesis etmesini ve mümkün olan en kısa sürede Arap Birliği ailesine geri dönmesini umut etmektedir.’

Çin Dışişleri Bakanı, uluslararası toplumdan, Suriye’nin yeniden inşasına yardımcı olmak için siyasi kısıtlamalar olmaksızın Suriye’ye insani yardım sağlamasını istedi.

Wang Yi sözlerine şöyle devam etti: ‘Amerika ve diğer Batılı ülkeler Ortadoğu’nun işlerine karışmamalı ve bölgeyi kendi standartlarına göre yeniden inşa etmeye çalışmamalı ve bölge ülkelerinin egemenliklerine saygı duymanın ve Ortadoğu’nun barışı ve kalkınmasına elverişli işler yapmanın önemini vurgulamalıdır. ABD ve diğer batılı ülkelerden, Ortadoğu ülkelerinin ulusal egemenliğine gerçekten saygı duymalarını istiyoruz. ABD ve diğer batılı ülkeler, bölge halkının ihtiyaçlarını dinleyerek Ortadoğu’da barış ve kalkınmaya katkıda bulunmalıdırlar. Çin, Ortadoğu halkının bölgede barış ve istikrarı sürdürmek ve tarihten geriye kalan sorunları çözmek için gerekli yetenek ve bilgeliğe sahip olduğuna inanmaktadır.

Filistin meselesi her zaman Ortadoğu meselelerinin merkezindedir. Bu mesela kenara atılmamalı ve unutulmamalıdır. Filistin halkının çektiği sıkıntıların devam etmesine izin verilmemelidir. Çin, Filistin meselesini uluslararası gündemin en üstüne koymak için tüm ilgili taraflarla koordinasyonu güçlendirmek istemektedir.’

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat da şunları söyledi: ‘Suriye, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumada Çin’i güçlü bir şekilde desteklemektedir ve iç işlerine yabancı müdahaleye karşı çıkma konusunda onun yanındadır. Gerçekler nihayetinde ABD’nin Uygurlar, Hong Kong ve Tibet hakkında yaydığı söylentileri ortadan kaldıracaktır.’

Faysal Mikdat, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından sunulan küresel kalkınma girişimini ve küresel güvenlik girişimini takdir ederek şunları söyledi: ‘Suriye bu girişimleri güçlü bir şekilde destekliyor ve bu girişime aktif olarak katılmak istiyor.

Suriye, Çin ile koordinasyonu güçlendirmeye hazırdır ve dünyayı hegemonik güçten uzak tutmak ve dünyanın barış, güvenlik ve istikrara kavuşması için çok taraflılığı kararlılıkla desteklemektedir.’

Çin, Nisan ayında, halkın ekonomisini geliştirme, ticaret yapma ve anavatanlarını yeniden inşa etme hakkını geri verme doğrultusunda Suriye’ye karşı tek taraflı zorunlu yaptırımların kaldırılması çağrısında bulundu ve şunları söyledi: ‘Suriye’deki ekonomik durum karanlık bir durumdadır ve Suriye halkına yardım etme sorumluluğu uluslararası topluma aittir.’ Bu açıklamalar, Mart ayında BM İnsan Hakları Konseyi toplantısında Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) misyonundaki üst düzey yetkilisi Jiang Duan tarafından yapıldı.

Jiang Duan bu toplantıda şunları söyledi: ‘Suriye’nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğü ve Suriye halkının geçim ve kalkınma hakkı ve tüm bu hakların desteklenmesi resmi olarak tanınmalıdır.’

Tamamını okuyun

Çin

Çinli üst seviye diplomat, Japon Milli Güvenlik yetkilisiyle telefonda görüştü

8 Haziran 2022 – 09:31

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Büro üyesi Yang Jiechi, Salı günü Japonya Milli Güvenlik Genel Sekreterliği Genel Sekreteri Takeo Akiba ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Büro üyesi Yang Jiechi, Salı günü Japonya Milli Güvenlik Genel Sekreterliği Genel Sekreteri Takeo Akiba ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Aynı zamanda ÇKP Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi’nin müdürü olan Yang, bu yılın Çin-Japonya ilişkilerindeki normalleşmenin 50. yıldönümünü simgelediğini ve ikili ilişkilerin önemli bir tarihi kavşağa ulaştığını söyledi. Yang, “Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, geçen yıl Ekim ayında Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile Çin-Japonya ilişkilerinin yeni dönemin gerekliliklerini karşılayacak şekilde inşa edilmesi üzerine önemli bir fikir birliğine varmıştı” dedi. An itibariyle Çin-Japonya ilişkilerinde eski ile yeni meselelerin iç içe geçtiğini ve ikili ilişkilerde karşılaşılan sıkıntılar ile zorlukların görmezden gelinemeyeceğini ifade eden Yang, “İki taraf da doğru yönde ilerlemeye devam etmeli, iki tarafın da kazandığı işbirliği tarzına bağlı kalmalı, uzun vadeli durum ile genel durumu göz önünde bulundurmalı, güvenlik konusunda karşılıklı güveni artırmalı, önümüzdeki 50 yılda Çin-Japonya ilişkilerini istikrarlı, sağlıklı ve güçlü bir hale getirmek için ortak çaba göstermeli ve bölgesel barış ile refahı ortaklaşa şekilde korumalı” diye konuştu.

Akiba da Japonya’nın Çin’le işbirliğini derinleştirme, farklılıkları uygun şekilde ele alma ve hassas ikili konular ile uluslararası sıcak gündemlerle ilgili iletişimi güçlendirmenin yanı sıra bölgesel barış ile refahı ortak şekilde korumaya hazır olduğunu söyledi. Yang, Çin’in Taiwan, Hong Kong ve Diaoyu Adaları’nı içeren meselelerdeki ilkeli pozisyonunu netleştirirken; taraflar, uluslararası ve bölgesel meselelerdeki ortak kaygıları üzerine de fikir alışverişinde bulundu.

Tamamını okuyun
Advertisement
Amerika4 hafta önce

ABD’nin borç “şımarıklığı” ciddi maliyet riski taşıyor

Gündem3 ay önce

Süleymancılara ait Fazilet Yapı davasında Melih Gökçek de müdahil

Türkiye3 ay önce

Yeşilay da AKPKK’nin çiftliğine dönmüş

Gündem4 ay önce

Tolgahan Demirbaş, cinayetten dokuz ay önce Sinan Ateş’in peşine düşmüş

Avrupa4 ay önce

İtalya’da 418 sübyancı rahip tespit edildi

Amerika4 ay önce

ABD’nin askeri denizaltılarının hazin sonu…

İngiltere4 ay önce

İngiliz halkı fişlendi

Amerika4 ay önce

Mali kriz nedeniyle ABD’de işten çıkarma dalgası büyüyor

İngiltere4 ay önce

İngiltere’de bazı çocuk bakım evlerinde çocuklar dövüldü ve dışarıda bırakıldı

Amerika4 ay önce

Kanada ‘kültürel soykırım’ nedeniyle 2.8 milyar dolar ödeyecek

Asya5 ay önce

Japonya’dan G7 liderlerine uyarı: Tayvan sıradaki Ukrayna olabilir

Genel5 ay önce

Emekli amirali ‘sıkarız kafasına’ diye tehdit etmişti: Savcının bulamadığı Çelik, Bahçeli’nin yanında çıktı

Amerika5 ay önce

Ders vermeden 900 bin dolar kazandı

Türk Dünyası5 ay önce

Kıbrıs’ta santral arızaları nedeniyle elektrik kesintileri yaşanıyor

Türkiye5 ay önce

ÇAYKUR, borcu borçla kapatmaya çalışıyor

Amerika6 ay önce

Elon Musk Trump’ın hesabının askıya alınma sürecini de ifşa etti

Genel6 ay önce

İsmailağa Cemaatinde yaşanan cinsi sapıklığın skandal ses kayıtları

İngiltere6 ay önce

İngiltere’de grev dalgası genişliyor

Çin6 ay önce

İtalya’da Çin’in kurduğu polis karakolları için inceleme başlatıldı

Genel6 ay önce

Batılı devketlere Ankara’da terör saldırısı  uyarısı

İngiltere6 ay önce

İngiltere’de mali kriz nedeniyle iş bırakmaları ve grevler artıyor

İslam7 ay önce

Mus’ab bin Umeyr (r.a.)

Türkiye7 ay önce

Alihan Kuriş ve çetesine dolandırıcılıktan suç duyurusu

Avrupa7 ay önce

Avrupa Uyuşturucu Raporu: Türkiye 2020’de en çok eroinin ele geçirildiği ülke oldu

Latin Amerika7 ay önce

Venezuela’daki yolsuzluk ve kara para araştırmasında Türkiye detayı

Yorumlar

Nübüvvet’in İlk Yılların… için Ali KEMER
Sözde koronavirüs aşılarının k… için Abdurrahman Aydın
Sözde İçişleri Bakanı Süleyman… için Hasan
Marmara Denizi’nin dibi… için Abdurrahman Aydın
Japonya’da yeni bir örde… için Abdurrahman Aydın
Metafizik savaşta bozguna uğra… için Abdurrahman Aydın
Vatandaşa tam kapanma eziyeti… için Abdurrahman Aydın
İngiltere’de aşı yaptıra… için Abdurrahman Aydın
Etna Yanardağı tekrar lav püsk… için Abdurrahman Aydın
Reuters: Büyük Türk bankaları… için Abdurrahman Aydın
İsrail’de Pfizer/BioNTec… için Abdurrahman Aydın
Japonya’da yanardağ patl… için Abdurrahman Aydın
İsrail’de Pfizer-BioNTec… için Abdurrahman Aydın
Endonezya’da kayıp deniz… için Abdurrahman Aydın
Fransa’da askerlerden Macron… için Hasan

Öne Çıkanlar

Copyright © Haber Özel TV sitesi bir Akademi Dergisi - Mehmet Fahri Sertkaya projesidir.