Amerika
‘Havana sendromu’ benzeri gizemli bir hastalık ABD’li diplomatlar arasında yayılıyor
ABD’de Başkan Joe Biden yönetimi, ‘Havana sendromu’na benzer semptomlar gösteren ABD’li diplomatlar ve yetkililer arasında yayılan gizemli hastalığı incelemeye başladı.

ABD yönetimi, Avusturya’nın başkenti Viyana’da görev yapan ABD’li diplomatlar arasında yayılmaya başlayan hastalıkla ilgili inceleme başlattı.
Şehirdeki 20’den fazla Amerikalı yetkili ve diplomatta, beyinde oluşan ve henüz detayları bilinmeyen bir sağlık sorunu olan Havana sendromuna benzeyen semptomlar görüldü.
Semptomların yayılması yeni değil, ancak Ocak ayından bu yana bildirilen vakalar son dönemde 20’yi aştı.
Sendromun sebepleri ve detayları açıklanamasa da Amerikalı bilim insanları, mikrodalga radyasyonu sebebiyle oluşabileceği görüşünde.
İlk olarak 2016 ve 2017’de Küba’da görüldüğü için Havana sendromu adı veriliyor.
Havana’daki ABD’li ve Kanadalı diplomatlar, o dönem baş dönmesi, denge kaybı, duyma yetisinin kaybolması ve endişe bozukluğu gibi semptomlar görüldüğünü bildirmiş, “bilişsel sis” adı verilen bu vakaların sebebi bulunamamıştı.
O dönem ABD, Küba’yı “sonik saldırılar” düzenlemekle suçlamıştı. Küba ise suçlamaları reddetmişti.
2019’da semptomlarla ilgili araştırmaların ilk sonuçları ortaya çıktığında, diplomatlarda “beyinde anormallik” görüldüğü belirtilmişti.
Viyana’da ortaya çıkan benzer semptomlar ilk olarak Cuma günü New Yorker isimli dergide yazıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı, konuyu “en ciddi şekilde incelediğini” açıklayarak haberleri doğruladı.
Reuters haber ajansı da, Avusturya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkilinin “Bu sorunun temeline inmek için ABD’li yetkililerle birlikte çalıştıklarına” dair açıklamasını haberleştirdi.
Viyana, uzun yıllardır Avrupa’nın diplomatik faaliyet merkezi olarak biliniyor. Aynı zamanda Soğuk Savaş yıllarından bu yana casusluk ve istihbarat ajanlarının görev merkezi olarak da tanınıyor.
ABD gibi küresel güçlerin de çok geniş diplomatik misyonları Viyana’da bulunuyor.
Şu an da şehirde, İran ve ABD arasında, 2015’teki nükleer anlaşmaya geri dönülüp dönülemeyeceğini görmek üzere dolaylı görüşmeler sürüyor.
ABD’li diplomatların bildirdiği semptomlar, dünyanın farklı yerlerindeki diplomatik temsilciliklerde de bildirildi. Ancak ABD yetkilileri, lokasyonlar ve sayılarla ilgili detayları vermemekle birlikte, en fazla vakanın Viyana’da görüldüğünü söylüyor.
Haziran ayında da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, hastalığın sebepleriyle ilgili çok detaylı bir araştırmaya başlandığını duyurmuştu.
Amerika
Rusya: ABD dünya nüfusunun çoğunluğunun desteğini kaybediyor

Rusya Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, ABD’nin dünya nüfusunun çoğunluğunun desteğini her geçen gün kaybettiğini söyledi.
Telegram üzerinden paylaşımda bulunan Volodin, “Birleşmiş Milletler’de yapılan son oylamalar Washington’u desteklemeyen ülkelerin dünya nüfusunun çoğunluğunu temsil ettiğini gösteriyor” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çin, Hindistan, Brezilya, Mısır, Endonezya, Pakistan, İran, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Meksika, Güney Afrika, Malezya, Vietnam, Suudi Arabistan, Singapur, Kenya ve diğer 82 ülke karşı oy kullanmadı. Rusya ve bu 5093 milyar insanı, dünya nüfusunun yüzde 76,2’sini temsil ediyor.”
Volodin, ABD Başkanı Joe Biden’ın ABD’nin konumunu güçlendirmek için BM’de reform yapmak istediğini öne sürerek, “Umutsuzca modası geçmiş tek kutuplu dünya modeli korumak istiyor” ifadelerini kullandı.
Amerika
Twitter yatırımcıları Elon Musk’a dava açtı

Twitter yatırımcıları, 44 milyar dolarlık satın alma anlaşmasını askıya alan Elon Musk ve Twitter’a dava açtı.
Davada, Musk’ın California şirket yasalarını birkaç yoldan ihlal ettiği iddia ediliyor.
Musk, yanlış beyanlar ve piyasa manipülasyonu ile Twitter’ın San Fransisco’daki ana merkezinde kaos yaratması nedeniyle “görevi kötüye kullanmakla” suçlanıyor.
Musk şirketi satın almak üzere hisse başına 54,20 dolar teklif etmişti. Ancak Musk’ın askıya alma kararının ardından Twitter hisseleri yaklaşık yüzde 27 oranında düştü.
Davada ayrıca Musk’ın Twitter’daki hissesini ve şirketin yönetim kurulu üyesi olma planını açıklamayı geciktirerek finansal olarak fayda sağladığı da belirtiliyor.
Amerika
Rapor: ABD’de Güney Baptist liderleri kilisedeki sübyancıları görmezden geldi

ABD’de bağımsız firma Guidepost Solutions tarafından hazırlanan 300 sayfalık raporda, dini grup içinde üst seviye yetkililerin on yıllarca sübyancı mağdurlarını dikkate almadığı, iddiaların üstünü örttüğü ve istismarı önleyecek reformlara karşı direndiği belirtildi.
SBC Başkanı Ed Litton, yaptığı açıklamada, kurbanlar için “çok üzüldüğünü” belirterek, Güneyli Baptistleri mezhebin kültürünü değiştirmeye ve reformları uygulamaya hazırlanmaya çağırdı.
Litton, “Güney Baptistlerinin bugün bu başarısızlıkları gidermesi, Anaheim’da bir araya geldiğimizde yeni bir rota çizmesi ve bilinçli adımlar atmaya hazırlanmaya başlamaları için dua ediyorum.” ifadesini paylaştı.
Yedi aylık soruşturma sonucu ortaya çıkan rapora karşı kilise içinde bazı üst seviye yürütme komitesi liderinin istifa ettiği ve geçici liderlik altındaki organın, raporu görüşmek üzere yarın toplanacağı kaydedildi.
SBC’nin üç hafta sonra California’nın Anaheim şehrinde yapacağı SBC 2022 ulusal toplantısında da raporun tartışılacağı bildirildi.
ABD merkezli bir Hristiyan mezhebi olan ve ülkede Katolik cemaatinden sonra en büyük dini grubu oluşturan Protestan mezhebine bağlı SBC’nin 13 milyon kişilik cemaati bulunuyor.
-
Türkiye6 gün önce
“AKP bankalardaki paralara el koyacak”
-
Genel6 gün önce
Erdoğan rejiminin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması için dilekçe hazır
-
Gündem1 hafta önce
Böbreğini satıp, villada uyuşturucu imalathanesi kurdu
-
Amerika6 gün önce
Biden, hızla ‘topal ördek’ olma yolunda
-
Gündem2 gün önce
“Sizin 1 kilo et almaya çalıştığınız paraya Suriyeli bir şarjör mermi atıyor!”
-
Gündem7 gün önce
“Krizden hükumet sorumlu”
-
Genel4 gün önce
Turken yöneticilerinden ABD’li siyasetçilere bağış
-
Fransa5 gün önce
Fransız Rafale gösteri uçakları havada çarpıştı
Yorumlar