Avrupa
Uyuşturuculara ne oluyor? Türkiye’de ele geçirilen uyuşturucuların akıbeti de tartışmalı

Son dönemde Türkiye’de gündemin öne çıkan maddelerinden biri uyuşturucu oldu. Sedat Peker videoları ile de bir kez daha konuşulan uyuşturucu kaçakçılığı ve suçları akıllara 2020’nin sonunda yayınlanan Avrupa 2020 Uyuşturucu Raporu’ndaki verileri getirdi.
Türkiye’nin dahil edildiği rapora göre son bir yılda özellikle de Covid-19 döneminde Avrupa’daki uyuşturucu kullanımı arttı.
Buna göre Avrupa’da tahmini kullanım miktarları ve oransal değişim şu şekilde:
Esrar

15-64 yaş arası ‘yetişkin’ kategoride 25,2 milyon kişi. Bunun 18 milyonu ‘genç yetişkin’ kategori adı verilen 15-34 yaş aralığında. Yetişkin kategoride bir önceki seneye göre yüzde 7,6’lık bir artış yaşanırken genç yetişkinlerde bu artış oranı yüzde 15 oldu.
Kokain
Benzer yükseliş kokainde de mevcut. yetişkin kategoride yüzde 1,3’lük artışla 4,3 milyon kişi ve genç yetişkin kategoride yüzde 2,4’lük artışla 2,9 milyon kişi.
MDMA
(metilenedioksi-N-metilamfetamin)
Bu uyuşturucu da 2020’de yetişkinlerde 2,7 milyon kişi tarafından ve genç yetişkinlerde 2,3 milyon kişi tarafından kullanıldı.
Amfetamin
Sentetik uyuşturuculardan amfetamin ise yetişkinlerde 2 milyon kişi ve genç yetişkinlerde 1,45 milyon kullanıcıya ulaştı.
Eroin ve diğer yüksek riskli afyon türleri
1,3 milyon kişinin de eroin ve benzeri yüksek risk içeren uyuşturuculara bağımlı halde olduğu belirtiliyor.
Türkiye ile ilgili durum ne?
Türkiye’de neredeyse her çeşit uyuşturucuda Avrupa genelindeki en yüksek miktarlar ele geçiriliyor.
Örneğin Türkiye’de 2009 yılından beri her yıl herhangi bir AB ülkesindekinden daha fazla esrar yakalanıyor. Tüm Avrupa’da ele geçirilen 200 ton esrarın 50 tonu Türkiye’den.
Bununla birlikte “Captagon” logolu amfetamin tabletlerine ilişkin en büyük ele geçirme operasyonları da Türkiye ve Yunanistan’da yapıldı.
Türkiye’de 2018’de 5,7 ton amfetamin ele geçirildi. Türkiye’de ele geçirilen amfetaminlerin neredeyse hepsi hap şeklindeydi. 22,7 milyon tablet ile toplam tahmin edilenden yüzde 87 daha fazla bir miktar.
Türkiye’de ayrıca 2018’de olağanüstü yüksek miktarda metamfetamin (564 kilogram) ele geçirildi. Bu tüm Avrupa Birliği’ndeki (646 kilogram) miktara yaklaşık bir rakam.
Türkiye’de ele geçirilen MDMA hapları 2017 ve 2018 yıllarında 8’er milyon hap ile AB’deki toplam miktarı aştı.
En yüksek eroin miktarı
Yine rapora göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 17 ton ile tüm Avrupa toplamından daha fazla eroin yakalanmaya devam ediyor. Bu miktar aynı zamanda son 10 yılın en yüksek rakamı.
Rapordaki ifadede “Avrupa Birliği’nde yakalanan ve artan eroin kullanımının hacmi ikiye katlanması ve Türkiye’de ele geçirilen hacimler endişe verici.”
Uyuşturucuların akıbeti ne oluyor?
Bununla birlikte yine son dönemde Türkiye uyuşturucu operasyonlarına da hız vermiş durumda. Son olarak bu operasyonlarını uluslararası sulara kadar taşıdı.
Ancak son dönemdeki suçlamalar ele geçirilen uyuşturucuların akıbeti konusunda da soru işaretleri yaratmaya başladı.
Organize suç örgütü liderliğinden aranan Sedat Peker yayımladığı videoda Kolombiya’dan Türkiye’ye gönderilecek 4 ton 900 kilo kokainin Mehmet Ağar vasıtasıyla Türkiye’ye sokulmak istendiğini ve İzmir’deki bir kimya fabrikasına götürüldüğünü öne sürdü. Bu transferi Kolombiya’da yapılan bir operasyonla engellendi ve Kolombiyalı yetkililer de uyuşturucunun Türkiye ayağı olduğunu doğruladı. Ne var ki, Türkiye’de konuya ilişkin herhangi bir soruşturma veya inceleme hala yapılmış değil.
Türkiye’den Avrupa’ya uyuşturucu kaçakçılığı
Son dönemde yurtdışı görevlerinde bulunmuş bir devlet memuru olan Veysel Filiz’in Aralık 2020’de Avrupa sınırında arabasında yüklü miktarda uyuşturucu ile yakalanması da gündem olmuştu.
Eski Brüksel basın müşaviri olan ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, meslekten ihraç edilen Filiz Hamzabeyli sınır kapısından Bulgaristan’a geçerken piyasa değeri 5 milyon euro olduğu belirtilen 100 kilogram eroinle yakalanmıştı. Tüm ele geçirilen uyuşturuculara ilişkin basına hemen haber verilirken Filiz’in yakalanmasına ilişkin olayın 15 gün boyunca gizli tutulduğu anlaşılmıştı.
Filiz iddiaları reddetmiş ve yakında görevine geri döneceğini ileri sürmüştü.
Kaynak: Euronews
Fransa
Fransa’da kuraklık tehlikesi

Fransa’da kuraklık alarmı: 86 bölgede su kullanımına kısıtlama
Fransa’da, son haftalardaki aşırı sıcak hava dalgalarına, yıl başından bu yana yağış eksikliğinin eşlik etmesiyle artan kuraklık nedeniyle alarm verilirken, ülke genelinde 86 bölgede şebeke suyunda kısıtlamaya gidildi.
Ekolojik Geçiş Bakanlığına ait Propluvia sitesinde yayımlanan haritada, 95 bölgenin 86’sının kuraklıktan etkilendiği kaydedildi.
Azdan çok şiddetliye gri, sarı, turuncu ve kırmızı alarm seviyelerine göre renklendirilen haritada, ülkenin büyük kısmı sarı ve turuncu alarm seviyesinde yer aldı.
Sarı alarm seviyesindeki bölgelerde, tarım amaçlı su dağıtımında yüzde 50’nin altında azalma ve belli saatlerde bahçe ve yeşil alanları sulama ile araba yıkamaya yasak getiriliyor.
Bölge turuncu alarm seviyesindeyse, tarım amaçlı su dağıtımında yüzde 50’den fazla azalma, bahçe ve yeşil alanları sulama ile araba yıkamaya ciddi kısıtlama uygulanıyor.
Ülke genelinde 15 bölgede aktif olan kırmızı alarm durumunda ise tarım amaçlılar dahil hayati olmayan su dağıtımları tamamen durduruldu.
Avrupa
Fransa’da orman yangınlarında on bin kişi tahliye edildi

Avrupa’yı bir süredir etkisi altına alan aşırı sıcaklar orman yangınlarını da tetikliyor. Avrupa’nın güneyindeki orman yangınları binlerce hektar alanı kasıp kavururken, on binlerce kişiyi evlerini terketmeye zorluyor.
Fransa’nın güneybatısında çıkan yangınlar henüz kontrol altına alınamadı. Kavurucu sıcakların kuruttuğu iki ayrı alanda, güçlü rüzgarların etkisiyle yayılan yangınlar salı gününden bu yana devam ediyor. Yangını söndürmek için binden fazla itfaiyeci dokuz yangın söndürme uçağı alevlerle savaşıyor.
Landiras’taki yangın sebebiyle 7 binden fazla hektar alan yandı, 10 bin kişi evlerini terketti.
Bordeaux kentnin güneyindeki Landiras kasabasına yaklaşan yangın tehlikesi nedeniyle yollar kapatıldı, tedbir amaçlı olarak 480 kişinin daha evlerini terketmesi istendi. Böylece tahliye edilenlerin sayısı bine ulaştı.
Yanan bir diğer bölgenin de Atlas Okyanusu kıyısında, Avrupa’nın en yüksek kumtepesi olan Dune du Pilat boyunca yaşanıyor. Arcachon Körfez bölgesindeki yangının 3 bin hektarlık alanda etkili olduğu, gökyüzünü yangından yükselen koyu dumanların sardığı belirtiliyor.
Bölgedeki kamp alanlarından dün tahliye edilen 6 bin kişiye ilaveten bugün de 4 bin kişinin bölgeyi terketmesi istendi. Bölge üç ev ve bir restoranın yandı.
Avrupa
ABD merkezli Uber şirketinin taksi piyasasına savaş açarken hükumetler nezdinde yasaları çiğnemiş

Mobil uygulama üzerinden ulaşım hizmeti veren ABD merkezli Uber şirketinin taksi piyasasına savaş açarken hükumetler nezdinde agresif lobi faaliyetleri yürüttüğü, hatta yasaları çiğnediğini gösteren on binlerce belge sızdırıldı. The Guardian’ın Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) erişimine sunduğu 124 binden fazla Uber belgesinin en çarpıcısı bölümleri, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hakkında.
2017 ve 2022 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi Macron, belgelere göre 2014-16 arasında eski Cumhurbaşkanı François Hollande’ın kabinesinde Ekonomi, Sanayi, Dijital İşler Bakanı iken Uber’in Fransız taksi piyasasını sekteye uğratma kampanyasına her türlü desteği vermiş.
Uber Avrupa’da taksici protestoları, taksicilerin Uber sürücülerine attığı dayaklar, Uber ofislerine polis baskınları, Uber yöneticilerinin tutuklanması dahil çok sıkı direnişle karşılanırken, bunu kırmak için en büyük desteği geleceğin Fransa Cumhurbaşkanı’ndan almış.
Rothschild’de çalışmış eski bir banker olan, başa geldikten sonra dayattığı neoliberal politikalar nedeniyle Sarı Yelekler dahil pek çok protestoya neden olan ve ‘zenginlerin cumhurbaşkanı’ lakabını alan Macron, şirketin hükümetteki adamı gibi çalışmış, ‘kabinedeki Uber karşıtlarıyla gizli anlaşma kotardığına’ dair şirkete müjde bile vermiş.
Uber yöneticileri ile dönemin Fransa Ekonomi Bakanı arasındaki kısa mesajlaşmalar ve e-postalar, şirketin Macron’u ‘anahtar müttefik’ diye niteleyip perde arkası çabalarında Macron’dan yardım istediğini, ofislerine baskın yapıldığında yardım istemek için hiç tereddütsüz Macron’la temasa geçtiğini gösteriyor.
İlişki, 2014 sonunda Fransa Ekonomi, Sanayi ve Dijital İşler Bakanı’nın Uber’in kurucu ortağı Travis Kalanick’e “Teşekkürler sevgili Travis. İletişimde kalalım ve birlikte ilerleyelim. En iyisini dilerim, Emmanuel” yazdığı dostluk boyutlarında seyretmiş.
Uber’in ofisleri basıldığında şirketin üst düzey isimleri Macron’a “Rahatsız ettiğim için üzgünüm, ama baskın oluyor, bir şey yapabilir misin” gibi mesajlar göndermiş.
Şirketin Fransa’da yasadışı kabul edilen UberPop hizmetini askıya alması karşılığı, Macron, kabinedeki bakanları UberX hizmetine kolaylık sağlanmasına ikna ettiği müjdesini vermiş, hatta bununla ilgili bir bakanlık kararnamesi geçirmiş.
Yorumlar