İngiltere
İngiltere’den G7 üyelerine Rus propagandasına karşı mücadele etme önerisi

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, G7’nin diğer üyelerini Rus propagandası ve dezenformasyonla mücadele için mekanizmalar oluşturma konusunda ikna etmek istediklerini belirtti.
İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, G7 ülkelerinin Rus propagandası ve dezenformasyonla mücadele için bir mekanizma oluşturması önerisini değerlendireceklerini söyledi.
Reuters’ın aktardığına göre Raab, G7 ülkelerinin, Rusya tarafından yayılan ‘sahte bilgilere’ hızlı bir şekilde tepki verecek bir sistem oluşturmayı değerlendireceklerini kaydetti.
Raab ayrıca, Rusya ve Çin’i Batı ülkeleri arasına nifak tohumları ekmeye çalışmakla suçladı.
G7 ülkelerinin dışişleri bakanları iki yıl aradan sonra 3 ve 5 Mayıs tarihlerinde Londra’da bir araya gelecek. Görüşmelere, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in yanı sıra, Avustralya, Güney Afrika, Hindistan ve Güney Kore’den de temsilciler katılacak.
İngiltere
Johnson: Hayat pahalılığına karşı kamu destekleri yetersiz kaldı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, hükumetin ülkede artan hayat pahalılığının etkilerinin hafifletilmesine yönelik kamuya vermeyi planladığı mali desteklerin yeterli olmadığını belirtti.
Gazetecilerin hükumetin hayat pahalılığına karşı halkı desteklemek için oluşturduğu mali yardımların yeterli olup olmadığını sorması üzerine Başbakan Johnson, “Hayır yeterli değil. Fakat ekimde, ocakta (2023) buna ek destek sağlanacağından emin olmaya çalıştığımızı söylemeye çalışıyoruz.” şeklinde cevap verdi.
Başbakan Johnson, ek kamu destek paketlerinin hazırlanması için ise geriye kalan görev süresince herhangi bir adım atmayacağına işaret ederek, “Hükumetin yapacağı şey, kim başbakan olursa olsun insanlara yardım edilmesi için ek nakdin mevcut olmasını sağlamak.” değerlendirmesinde bulundu.
Henüz hayat pahalılığına karşı hane halkına yapılması planlanan mali desteklerin tamamının verilmediğini hatırlatan Johnson, “Para henüz gelmeye başladı. Halkın şunu anlaması son derece önemli, çoğu kişi henüz hükümetin onlar için ayırdığı mali yardımı almadı. Önümüzdeki birkaç ay sekiz milyon hane halkı 326 sterlin daha alacak.” ifadelerini kullandı.
Başbakan Johnson, bu yılın ekim ayı itibarıyla ülkedeki her hanenin enerji destek ödeneğinden yaralanabileceği vaadini yineleyerek, “Halk için şu anda durum kolaymış gibi davranmayacağım. Şu anda beni zorlamakta haklısınız. Çünkü elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Başbakan Johnson’ın halefi iktidardaki Muhafazakar Parti’nin yeni liderinin 5 Eylül’de duyurulması planlanıyor.
İngiltere
İngiltere’de mali kriz: “Kızım yemek yiyebilsin diye öğün atlıyorum”

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, mali kriz ve hayat pahalılığı nedeniyle bazı kişiler öğün atlıyor ya da ailelerini beslemek için kendileri aç kalıyor.
Derby’de yaşayan Tasha, birlikte yaşadığı partneriyle tam zamanlı işlerde çalışmalarına rağmen iki yaşındaki kızlarına bakmakta zorlandıklarını söylüyor.
BBC Radyosu’na konuşan Tasha, işten eve genelde geç döndüğünü ve evde yiyecek fazla bir şey olmadığını söyledi. Var olanla da kızını beslediğini belirten Tasha, “O hala çok küçük ve beslenmeye ihtiyacı var” dedi.
“Kızım için elimden gelenin en iyisini yaptığımı ancak aynı zamanda başarısız olduğumu hissediyorum” diyen Tasha, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İşe dönmemin tek sebebi aileme destek olmaktı. Ancak çalışmamın herhangi bir fark yarattığını sanmıyorum.”
İngiltere’de gıda fiyatları 40 yıldır görülmemiş hızla artmaya devam ediyor.
Evsizliği azaltmak için çalışan yardım kuruluşu Centrepoint’un son araştırmasına katılan 16-25 yaş arası 2 bin kişiden 177’si, sık sık başka birini beslemek için kendilerinin yemeksiz kaldığını söyledi.

West Yorkshire’dan 22 yaşındaki Zahraa, üç tam gün boyunca hiçbir şey yemediği günlerdeki hislerini şöyle anlatıyor:
“Hala iki gece boyunca, gecenin ortasında uyanıp yatakta ağladığımı unutamıyorum”.
Araştırmaya katılanlardan 265’i, son 12 ayda sık sık yatağa aç girdiğini, 207’si sık sık yemek yardımlarına mecbur kaldığını aktardı.
Zahraa, helal ve vejetaryen beslendiği için kendisine uygun yemek yardımı bulmakta da zorlandığını söylüyor.

Londra’da yaşayan Jayde’ye, üç ve yedi yaşındaki çocuklarına bakması için destek olansa, mahalle kilisesi dahil yaşadığı bölgedeki toplumsal yardımlar.
Jayde, “Eğer çocuklarım olmasaydı muhtmelen aç kalmaya devam ederdim, doğalgaz ya da elektriğim olmadan yaşardım” diyor, yardımları alma sebebinin çocukları olduğunu ekleyerek.
Centrepoint’un araştırmasına katılanlardan 333’ü yiyecek için aile ya da arkadaşlarına muhtaç olduğunu söyledi.
Jayde ve arkadaşı Ruth, muhtaç kişilere yardım için çalışan yardım kurulu-şu City Welfare’e destek oluyor.
Ruth insanların evlerine giderek tam olarak neye ihtiyaçları olduğunu öğrendiklerini, sonra da zorunlu ihtiyaçlarını kapılarına teslim ettiklerini söylüyor:
“Bazılarının evinde mobilya, bazılarında yiyecek hiçbir şeyler yok”.
Jayde şu an üç işte birden çalışıyor ve kazancıyla başkalarına yardım etmeye çalışıyor.
‘Sürdürülebilir değil’
Centrepoints’tan uzman diyetisyen Heather Paterson ise “Düzenli ve dengeli beslenmemenin uzun vadede tüm bedene ciddi sonuçları olur” diyor ve ekliyor:
“Kimsenin bağışıklık sistemi bu şekilde test edilmemelidir. Bu tarz bir yaşam kesinlikle sürdürülebilir değil”.
Kaynak: BBC
İngiltere
Johnson’a destek düşüyor: İstifa eden bakanların sayısı 18’e yükseldi

İngiltere’de dün Sağlık Bakanı Sajid Javid ve Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın istifa ettiğini duyurmasının ardından hükümette istifalar devam ediyor.
Ülkede dün akşamdan bu yana toplamda 18 bakan ve vekil istifa etti. Bakanlar Javid ve Sunak’ın istifasının ardından dün akşam, Fas Ticaret Elçisi Andrew Murrison, Muhafazakar Parti Başkan Yardımcısı Bin Afolami, Kuzey İrlanda Parlamento Özel Sekreteri Jonathan Gullis, Sağlık ve Sosyal Bakım Parlamento Özel Sekreteri Sadiq Bhatti, Ulaşım Parlamento Özel Sekreteri Nicola Richards, Galler Parlamento Özel Sekreteri Virgina Crosbie, Kenya Ticaret Elçisi Theo Clarke, Başsavcı Alex Chalk istifa etti.
Açıklanan istifaların, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın yönetimine karşı “güvensizlik duyulması” dolayısıyla yapıldığı tahmin ediliyor. İstifalarıyla birlikte açıklama yapan bakanlar, Başbakan Boris Johnson’a karşı güven duymadıklarını açıkça belirtti. Dün istifa eden eski Sağlık Bakanı Sajid Javid istifasını duyururken, “Artık vicdanım rahat, devam edemediğim için üzgünüm” ifadelerini kullanmıştı. Bakan Javid, Johnson’a yazdığı mektubunda, “Güvenimi kaybettiğinizi açıkça görüyorum” ifadelerini kullanmıştı. Ekonomi Bakanı Rishi Sunak ise istifasını duyururken, “Yaklaşımlarımızın temelde çok farklı olduğu benim için netleşti. Hükümetten ayrıldığım için üzgünüm ama böyle devam edemeyeceğimiz sonucuna vardım” demişti.
Bugün Adalet Bakanlığındaki görevinden istifa ettiğini duyuran Bakan Victoria Atkins ise istifa mektubunda, “Dürüstlük, saygı ve profesyonellik gibi değerler hepimiz için önemli olmalı. Ancak bu haftanın olayları bunu imkansız hale getirdi” dedi. Bugün istifa eden Hazine Ekonomi Bakanı John Glen ise, hükümetteki skandallarla beraber “Görevini vicdanı rahat bir şekilde yapmasının imkansız hale geldiğini” ifade etti.
-
İngiltere1 hafta önce
İngiltere’de mali kriz: “Kızım yemek yiyebilsin diye öğün atlıyorum”
-
Amerika6 gün önce
Beyaz Saray eski danışmanı Bannon: Derin devlet Trump’a suikast düzenlemeyi planlıyor
-
Türkiye7 gün önce
TZOB uyardı: Önlem alınmazsa süt fiyatları daha da artacak
-
İngiltere5 gün önce
Johnson: Hayat pahalılığına karşı kamu destekleri yetersiz kaldı
-
Avrupa6 gün önce
Avrupa’da enerji krizi rekor fiyatlarla derinleşiyor
-
Avrupa11 saat önce
İspanya’da normalin üstünde yağış olmasına rağmen tarihi kuraklık yaşanıyor
Yorumlar