Asya
‘Sınırlarımız kırmızı çizgimiz’

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, kendilerini “savaşla tehdit ettiğini” söylediği Rusya’ya meydan okudu; “Sınırlarımız kırmızı çizgimizdir”.
Kiev hükümetinin 2014’ten beri Rus yanlısı ayrılıkçılarla savaştığı Doğu Ukrayna’da gerilim bir kez daha yükseldi. Ukrayna ve Batılı müttefikleri, bu hafta ülkenin kuzey ve doğu sınırlarında çok sayıda Rus askerinin toplanması nedeniyle adeta ‘alarma geçti’.
Baltık ülkeleri dışişleri bakanları Kiev’de Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüştükten sonra, Rusya’nın Ukrayna sınırlarındaki askeri yığınağını artırması nedeniyle ortak bildiri yayımladı.
Bildiride Ukrayna’nın uluslararası tanınmış sınırlarındaki egemenliği ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz destek vurgulanırken, Ukrayna’nın Avrupa Atlantik yolundaki arzusunun desteklendiği belirtildi.
“Rusya kırmızı çizgiyi aşarsa, sonuçlarına katlanır”
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da yaptığı açıklamada Moskova’daki söylemin uzmanlar ve yetkililerin Kiev’in gözünü korkutmayı amaçlayan “insanlıktan çıkarıcı” açıklamalarıyla birlikte ateşli bir boyuta ulaştığını söyledi.
Kuleba ayrıca “Ukrayna’yı açıkça savaşla ve Ukrayna devletini yok etmekle tehdit ediyorlar” diyerek, “Ukrayna’nın kırmızı çizgisi devlet sınırıdır. Rusya kırmızı çizgiyi aşarsa, o zaman sonuçlarına katlanmak zorunda kalır” şeklinde konuştu.
Ayrıca Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis de Ukraynalı mevkidaşına destek vererek, “Ukrayna asla kendi başına olmayacak” dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Alman ve Fransız liderlerle görüşecek
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy,
cuma günü Fransa’nın başkenti Paris’te Cumhurbaşkanı Macron ile bir araya gelecek. Rusya ile artan tansiyonun ele alınacağı video konferans toplantısına Alman Başbakan Angela Merkel de katılacak. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliğini ele aldı.
Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, AB’nin Donbas’taki durumu iyi anladığını belirtti. Michel’le Kırım Platformuna ilişkin görüşmekten memnun olduğunu belirten Zelenskiy, “Ukrayna’ya her seviyedeki desteğinden ötürü teşekkür ederim” ifadesini kullandı.
Michel de Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Zelenskiy ve NATO Genel Jens Sekreteri Stoltenberg ile telefon görüşmelerinde, Ukrayna sınırlarındaki Rus askeri birliklerinin artmasını endişeyle ele aldıklarını aktardı. Ayrıca Michel, AB’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine açık desteğinde net ve birlik halinde olduğunu kaydetti.
Amerika
Rusya: ABD dünya nüfusunun çoğunluğunun desteğini kaybediyor

Rusya Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, ABD’nin dünya nüfusunun çoğunluğunun desteğini her geçen gün kaybettiğini söyledi.
Telegram üzerinden paylaşımda bulunan Volodin, “Birleşmiş Milletler’de yapılan son oylamalar Washington’u desteklemeyen ülkelerin dünya nüfusunun çoğunluğunu temsil ettiğini gösteriyor” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çin, Hindistan, Brezilya, Mısır, Endonezya, Pakistan, İran, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Meksika, Güney Afrika, Malezya, Vietnam, Suudi Arabistan, Singapur, Kenya ve diğer 82 ülke karşı oy kullanmadı. Rusya ve bu 5093 milyar insanı, dünya nüfusunun yüzde 76,2’sini temsil ediyor.”
Volodin, ABD Başkanı Joe Biden’ın ABD’nin konumunu güçlendirmek için BM’de reform yapmak istediğini öne sürerek, “Umutsuzca modası geçmiş tek kutuplu dünya modeli korumak istiyor” ifadelerini kullandı.
Gündem
“Sizin 1 kilo et almaya çalıştığınız paraya Suriyeli bir şarjör mermi atıyor!”

Gazeteci Yılmaz Özdil, bazı semtlerdeki atış poligonlarının “tıklım tıklım Suriyelilerle dolu olduğunu” yazmıştı
HaberTürk yazarı Fatih Altaylı, “İstanbul’da özellikle bazı semtlerdeki atış poligonlarının tıklım tıklım Suriyelilerle dolu olduğunu” yazan Sözcü yazarı Yılmaz Özdil’in yazısına atıfta bulunarak, “Sizin 1 kilo et almaya çalıştığınız paraya Suriyeli bir şarjör mermi atıyor!” dedi.
Altaylı, bugünkü yazısının “Poligon” başlıklı bölümünde Özdil’in yazısına atıfla şunları yazdı:
“Dün Yılmaz Özdil poligonları yazdı. İstanbul’da poligonları, yani tabanca ile atış talimi yapılan yerleri gezmiş. ‘Suriye kaynıyor. Tüm Suriyeliler atış taliminde’ diye yazmış. Vay anam vay. Sağlık giderlerini bizim ödediğimiz, her ay kartlarına para yüklediğimiz Suriyelilere bak. Atış talimindeler. Poligonda attıkları merminin tanesi çapına göre en az 6, en çok 13 TL. Siz 1 kilo et almaya çalıştığınız paraya Suriyeli bir şarjör mermi atıyor. Ve şimdi bu konuda siyasetçilerimizin yapacağı açıklamayı biliyorum. ‘Ülkelerine geri dönünce Esad zulmüne karşı kendilerini korumak için poligonda silah atmayı öğreniyorlar’ diyeceklerdir. Nasıl olsa salağız ya. Ve bu salaklığımızı yıllardır defalarca kanıtlıyoruz ya. Hala umutlular.”
Çin
Kanada, Çinli Huawei ve ZTE’nin 5G ürünlerinin kullanımını yasakladı

Kanada, “ulusal güvenlik endişelerini” öne sürerek Çinli teknoloji şirketleri Huawei ve ZTE’nin ülkenin 5G kablosuz ağlarına katılımını yasakladı.
Kanada İnovasyon, Bilim ve Sanayi Bakanı François-Philippe Champagne, Kamu Güvenliği Bakanı Marco Mendicino ile Ottawa’da düzenlediği toplantıda, Çinli teknoloji şirketleri Huawei ve ZTE’yi “yüksek riskli satıcılar” olarak değerlendirdi.
Champagne, “Kanada hükümeti telekomünikasyon altyapımızın uzun vadeli güvenliğini sağlamak için Huawei ve ZTE ürün ve hizmetlerinin Kanada’nın telekomünikasyon sistemlerine dahil edilmesini yasaklamıştır.” dedi.
Kararı, ülkenin bağımsız güvenlik kurumlarının incelemesi ve müttefiklerle istişare içinde aldıklarını duyuran Champagne, “Kanada’da faaliyet gösteren telekomünikasyon şirketlerinin artık Huawei ve ZTE tarafından sağlanan ekipman veya hizmetleri kullanmasına izin verilmeyecek. Ayrıca, ağlarında bu şirketlere ait ve kurulu ekipmanı kullanan firmaların, bu ürünlerin kullanımını durdurmaları ve sistemden kaldırmaları gerekecektir. Hükumet, bu önlemleri Kanada’nın telekomünikasyon ağlarının güvenliği için uygulamaktadır.” diye konuştu.
Champagne, Kanadalıların güvenliğini ve telekomünikasyon altyapısını korumak için gerekli tüm önlemleri alacaklarını kaydetti.
Kanadalılara yönelik tehditlerin her zamankinden daha büyük olduğunu vurgulayan Mendicino, “Kanada’nın telekomünikasyon sistemini koruduğumuzdan emin olmak zorundayız. Ülke genelinde 5G ağları kuruluyor ve bu yenilik rekabet ve büyüme için büyük bir fırsatı temsil ediyor. Ancak bu fırsat beraberinde riskleri de getiriyor. Bu yeni mevzuat, ulusal güvenliğimiz için hayati önem taşıyan sistemleri daha iyi korumak için bir çerçeve oluşturacak ve hükümete ortaya çıkan siber tehditlere yanıt vermek için yeni bir araç sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
Yeni karara göre, Eylül 2022’ye kadar Huawei ve ZTE’den yeni 4G veya 5G ekipman ve hizmet alımı durdurulacak.
Huawei ve ZTE’ye ait mevcut ekipman ve hizmetler ise Aralık 2027’ye kadar sistemden çıkarılacak. Daha önce de ABD, İngiltere, Belçika, İsveç, Yeni Zelanda ve Avustralya da Huawei ve ZTE’nin 5G ürünlerinin kullanımını yasakladıklarını açıklamıştı.
-
Türkiye4 gün önce
“AKP bankalardaki paralara el koyacak”
-
Sağlık1 hafta önce
Canan Karatay: Midye de yulaf da yemeyin
-
Genel4 gün önce
Erdoğan rejiminin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması için dilekçe hazır
-
Gündem1 hafta önce
Böbreğini satıp, villada uyuşturucu imalathanesi kurdu
-
Amerika4 gün önce
Biden, hızla ‘topal ördek’ olma yolunda
-
Gündem6 gün önce
“Krizden hükumet sorumlu”
-
İngiltere1 hafta önce
İngiltere’de ekonomik kriz derinleşiyor
-
Gündem5 gün önce
Ankara’nın bazı ilçelerinde musluklardan bulanık su aktı
Yorumlar