Avrasya
NATO’dan Rusya’ya ‘askeri yığınağı sonlandır’ çağrısı

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağını derhal sonlandırması gerektiğini söyledi.
Stoltenberg, Brüksel’de Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüştü.
Ortak basın toplantısında, Ukrayna sınırlarındaki gelişmelerden ciddi şekilde endişeli olduklarını bildiren NATO Genel Sekreteri, “2014’ten beri Ukrayna’ya hem siyasi hem askeri destek veriyoruz. Ukrayna’nın özel ortak statüsü var ve kendini savunması için gerekli tüm desteği vereceğiz. Kırım sonrası Rusya’ya ekonomik yaptırımlar da uygulandı. Bu, sadece lafta kalan bir destek değil.” ifadelerini kullandı.
Stoltenberg, Ukrayna’nın NATO’ya tam üyeliğine ilişkin şunları söyledi:
“Ukrayna’nın ne zaman tam üye olacağına 30 üye birlikte karar verecek. Rusya baskı yaparak Ukrayna’nın üyeliğini engellemeye çalışıyor. Her ülke kendi kararını kendi alma hakkına sahip, Rusya’nın veto hakkı yok.”
Ukrayna-Rusya sınırında neler oluyor?
Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart’ta mecliste yaptığı konuşmada, Rusya’nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını belirtmişti.
Rusya ise buna karşılık, sevkiyatın ülke sınırları içerisinde olduğunu ve kimse için tehdit oluşturmadığını bildirmişti.
Donbas bölgesindeki krizin çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatından (AGİT) oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020’den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı. Bölgede sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçı yönetimi arasında 2014’ten bu yana süren çatışmalarda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.
Çin
G7 ülkeleri Rusya’ya karşı ortak bildiri yayınladı

İngiltere’nin başkenti Londra’da bir araya gelen G7 Dışişleri Bakanları yayınladıkları ortak bildiride, Rusya’nın uluslararası politikasını “yasadışı ve olumsuz” olarak nitelendirdi.
İngiltere’nin başkenti Londra’da Dünyanın sanayileşmiş 7 ülkesi ve Avrupa Birliği’nin (AB) katılımı ile G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı için bir araya gelen bakanlar ortak bildiri yayınladı. Bakanlar, Rusya’nın uluslararası politikalarını “yasadışı” olarak adlandırarak, bildiride beraber mücadele vurgusu yaptı. Rusya’nın “sorumsuz ve istikrarsızlaştırıcı” davranışından derinden endişe duyduklarını ifade eden Bakanlar, Kremlin Sarayı’ndan gelen tehdide karşı koymaya yönelik toplu çabaları destekleme sözü verdi.
Bildiride, “Ukrayna sınırlarında ve yasadışı olarak Kırım’da Rus askeri kuvvetlerinin bulunması, diğer ülkelerin demokratik sistemlerine zarar vermeyi amaçlayan kötü niyetli faaliyetleri ve kötü niyetli siber faaliyetleri nedeniyle Rusya’nın sorumsuz ve istikrarsızlaştırıcı davranış modeline devam etmesinden derin endişe duyuyoruz” ifadelerini yer verildi.
Avrasya
Zelenskiy’den BM’ye Rusya raporu

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefonda görüştü. Görüşmede Ukrayna’nın doğusundaki güvenlik durumu ve Rusya’nın askeri tahkimatı konuları ele alındı.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy görüşmede, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres’e Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteği için teşekkür etti.
Zelenskiy, Kırım ve Donbas’taki BM İnsan Hakları Gözlem Misyonu’nun önemine dikkati çekti. Görüşmede, taraflar koronavirüs aşısının adil tedariki ve ağustosta gerçekleşecek Kırım Platformu konularını ele aldı.
Ukrayna-Rusya sınırında gerginlik
Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart’ta Mecliste yaptığı konuşmada, Rusya’nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına askeri sevkiyat yaptığını söylemişti.
Donbas bölgesindeki krizin çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatından (AGİT) oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020’den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı.
Bölgede sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014’ten bu yana süren çatışmalarda, 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.
Avrasya
Zelenskiy, Japonya Başbakanı Suga ile Ukrayna sınırındaki Rus askeri hareketliliğini görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Japonya Başbakanı Suga Yoşihide ile yaptığı telefon görüşmesinde Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliğini ele aldı.
Ukrayna Devlet Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Zelenskiy, ülkesinin sınırlarında artan Rus askeri birlikleri hakkında Suga’yı bilgilendirdi.
Zelenskiy, Suga’ya Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdiği destekten ötürü teşekkür ederek, Japonya dahil G7 ülkelerinin desteğinin önemini vurguladı. Suga da gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek, Ukrayna’ya tam desteğini belirtti. Zelenskiy, Suga’yı ülkesinin bağımsızlığını 30. yıl dönümü etkinliklerine ve Kırım Platformuna davet etti.
Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart’ta Mecliste yaptığı konuşmada, Rusya’nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyat yaptığını belirtmişti. Donbas bölgesindeki krizin çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna ve AGİT’ten oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020’den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı. Bölgede sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014’ten bu yana süren çatışmalarda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.
Yorumlar