Kafkasya
Ukrayna’dan Rusya’ya yaptırım
Ukrayna, işgal altındaki Kırım’da faaliyet gösteren 81 Rus şirketine ve 26 Rusya vatandaşına yaptırım uygulama kararı aldı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi’nin 23 Mart tarihinde aldığı 81 Rus şirketi ve 26 Rus vatandaşına üç yıl süreyle yaptırım uygulama kararını faaliyete geçirdi. Yaptırım uygulanan şirketler arasında çeşitli basın kuruluşları, petrol ve doğalgaz şirketleri ile sigorta şirketleri bulunurken, Rus işgali altındaki Kırım’da faaliyet gösteren şirketler de yer alıyor.
Ukrayna’nın yaptırım uygulama kararı aldığı şirketlere “Varlıkların bloke edilmesi, ticari işlemlerin tamamen kısıtlanması, Ukrayna topraklarından kaynakların, uçuşların ve ulaşımın geçişinin tamamen durdurulması, Ukrayna dışına sermaye çıkışlarının önlenmesi, ekonomik ve mali yükümlülüklerin askıya alınması, tüzel kişilerden mal, iş ve hizmetlerin kamu ve savunma amaçlı satın alımlarının yasaklanması” gibi kısıtlamalar getirildi.
Yaptırım uygulanacak olan Rusya vatandaşları arasında; Rusya Federasyonu İçişleri Bakan Yardımcıları, Karşı İstihbarat Servisi Başkanı, Göç İdaresi Başkanı, Rusya Federasyonu Federasyon Konseyi komite üyeleri, Rusya Bilimler Akademisi akademisyeni gibi isimler yer alıyor.
Gündem
Ukrayna Stratejik Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Andriy Klimenko: Rusya’nın Ukrayna’ya denizden saldırmasını engellemek için NATO gemileri, Odesa’dan İstanbul Boğazına, Karadeniz’de devriye gezmeli

Rusya’nın Hazar Denizi Filosu, Kuzey Filosu ve Baltık Filosu gemileri Karadeniz’e getirildi. Şu an Karadeniz’de Rusya’ya ait 11 büyük çıkartma gemisi ile 13 çıkartma botu olmak üzere toplamda 24 gemi bulunuyor. Öte yandan Rusya’nın Ukrayna sınırında ve işgal altındaki Kırım’da askeri varlığını artırması nedeniyle Karadeniz’e 2 savaş gemisi göndermeyi planlayan ABD geçen hafta geri adım attı.
Ukrayna’da faaliyet gösteren Savunma Stratejileri Merkezi tarafından hazırlanan “Fırtına Uyarısı: Karadeniz Bölgesinde Büyüyen Bir Tehdit” başlıklı rapor, Kıyiv’de 20 Nisan 2021 tarihinde sunuldu. Düzenlenen etkinlikte konuşan Ukrayna Dışişleri Meydanı Vakfı Denetleme Kurulu Başkanı, Stratejik Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Andriy Klimenko, NATO’ya ait füze gemilerinin devamlı olarak Karadeniz’de nöbet tutması gerektiğini ifade etti. Klimenko’ya göre, NATO füze gemilerinin Karadeniz’de bulunmaması Rusya’nın Ukrayna’ya denizden saldırması için fırsatlar yaratıyor.
RUSYA’NIN SALDIRGAN FAALİYETLERİNE KARŞI KARADENİZ’DE NATO FÜZE GEMİSİ BULUNMALI
Rusya’nın Karadeniz’deki saldırgan tavırlarını değerlendiren Klimenko, “Karadeniz’de ciddi bir NATO füze gemisinin bulunmadığı her gün Rusya’nın deniz saldırısı için bir açık kapı. Bu yüzden biz Odesa’dan İstanbul Boğazı’na kadar sürekli devriye gezilmesi konusunu gündeme getirmeliyiz ve buna çözüm bulmalıyız.” dedi.
2020 yılında NATO gemilerinin Ukrayna limanları da dahil olmak üzere Karadeniz limanlarına gerçekleştirdikleri ziyaret sayısını azalttığına dikkat çeken Klimenko, “Toplamda 34 liman ziyareti yapıldı. Sadece 2 kere NATO gemileri Odesa’ya giriş yaptı. Bir yıl önce 52 liman ziyareti gerçekleşti ve 16 defa Odesa’ya giriş yapıldı. Görünüşe göre Ukrayna limanlarına girilmemesi konusunda bir uyarı var.” diye konuştu.
RUSYA UKRAYNA SINIRLARI BOYUNCA ASKERİ VARLIĞINI ARTIRIYOR
Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçı teröristlerle olan ateşkes süresinin dolmasından itibaren bölgede ciddi askeri hareketlilik başladı. Rusya Ukrayna sınırı boyunca 28 taburunu yerleştirirken, askeri sevkiyatlarını devam ettiriyor. Ukrayna’ya petrol ihracını durdurduğunu açıklayan Rusya, 14. Zırhlı Tümenini de sınıra konuşlandırdı ve işgal altındaki Kırım’a tren yoluyla asker ve askeri araç ile teçhizat sevk etti. Bununla birlikte Rus demiryollarındaki trafik yoğunluğunun sivil seferlerden askeri seferlere kaydırıldığı da gelen bilgiler arasında. Diğer taraftan Ukrayna Ordusu ise Rusya’dan gelecek herhangi bir saldırı karşısında teyakkuza geçti. Sınır boyunda bu gelişmeler yaşanırken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Genelkurmay Başkanı Org. Mark Villey’den Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekleyen açıklama geldi.
İŞGAL ALTINDAKİ KIRIM’A YOĞUN ASKER SEVKİYATI
Rusya, yasa dışı bir şekilde inşa ettiği Kerç Köprüsü üzerinden Kırım’a yoğun askeri sevkiyat yapıyor. Rusya’nın Rostov bölgesinden Ukrayna sınırına sevk edilen 85 araçlık dev askeri konvoy, Rus vatandaş tarafından videoya kaydedildi.
RUSYA TATBİKAT BAHANESİYLE KARADENİZ’İN BİR KISMINI GEMİLERE KAPATTI
Rusya Federasyonunun askeri tatbikat bahanesi ile Karadeniz’in bir kısmını 19 Nisan’dan başlayarak 2021 Ekim ayına kadar yabancı devletlerin gemileri için kapatacağını açıkladı. Rusya’nın kapatma kararını kınayan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Rusya Ukrayna’nın egemenlik haklarını gasp etmek için uluslararası hukukun norm ve ilkelerini ihlal eden bir başka girişimdir.” ifadelerini kullandı.
15 SAVAŞ GEMİSİ KARADENİZ’E GETİRİLMİŞTİ
Rusya’nın Rusya’nın Hazar Denizi Filosu, Kuzey Filosu ve Baltık Filosu gemileri Karadeniz’e getirildi. Şu an Karadeniz’de Rusya’ya ait 11 büyük çıkartma gemisi ile 13 çıkartma botu olmak üzere toplamda 24 çıkartma gemisi ve bu gemilerin taşıdığı yaklaşık 150 tank, 230 zırhlı personel taşıyıcı, 4,8 bin deniz piyadesi bulunuyor.
4 BİN 48 TATBİKAT YAPILACAK
Rusya Savunma Bakanlığı, savaşa hazırlık durumu denetimleri kapsamında; nisan ayı boyunca 812’si iki taraflı, 101’i poligonda ve 520’si askeri eğitim tesislerinde olmak üzere toplam 4 bin 48 tatbikat yapılacağını bildirdi. Tatbikatların tüm askeri bölgelerin ve Kuzey Filosu’nun yanı sıra Kuzey bölgelerinde, Kuril Adaları’nda ve Kamçatka’da yapılacağı açıklandı.
RUS SİLAHLI GÜÇLERİNİN SALDIRILARI, 2021 YILINDA ARTIŞ GÖSTERDİ
Ukrayna’nın doğusunu işgal altına alan Rus işgalci güçlerinin, 2021 yılının başından bu yana Ukrayna ordusuna yönelik düzenlediği hain saldırılar sonucu toplamda 29 Ukraynalı asker hayatını kaybetti.
Avrasya
NATO müttefiklerinden Ukrayna’ya destek

NATO üyesi ülkeler, Rusya’nın Ukrayna sınır bölgesindeki askeri hareketliliğinin ardından Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine “sarsılmaz” desteklerini teyit etti.
NATO’dan yapılan açıklamaya göre, NATO karargahında yapılan toplantıya NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başkanlık yaptı. Brüksel’de bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da üye ülkelerin daimi temsilcilerine bölgedeki son durum hakkında bilgi verdi.
Açıklamada, “Müttefikler, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ile egemenliğine NATO’nun sarsılmaz desteğini teyit etmiştir. Müttefik ülkeler, Rusya’nın Ukrayna içinde ve çevresindeki askeri yığınağı ile Rusya destekli militanların Ukrayna’nın doğusundaki ateşkes ihlalleri hakkındaki endişelerini ifade etmiştir” sözleri yer aldı.
Genel Sekreter Stoltenberg’in Rusya’ya askeri yığınağı ve provokasyonları sonlandırması, gerginliği düşürme çağrısı yaptığı ifade edilen açıklamada, NATO müttefiklerinin Rusya’nın Kırım’ı yasa dışı ilhakını tanımayacağı, Kırım Yarımadası’ndaki Rus askeri yığınağını kınadığı vurgulandı.
Açıklamada, Rusya’ya Minsk anlaşmalarına uyma, güçlerini Ukrayna topraklarından çekme ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatında yapıcı çalışma çağrısı yapılarak “NATO, Ukrayna’ya siyasi ve pratik destek sağlamaya devam etmektedir.” denildi. Ayrıca Stoltenberg’in Karadeniz’in güvenliği için Ukrayna ve Gürcistan ile iş birliğinin geliştirileceğine yönelik ifadelerine yer verildi.
Avrasya
Rusya iyi niyetli değil. Saldırgan ve yayılmacı yüzünü iyice gösteriyor

“Rusya’nın konuya ilişkin izahat vermeyi reddettiği belirtilen açıklamada, tansiyonu düşürmek için istişare girişimlerinin de Rusya tarafından göz ardı edildiği vurgulandı.”
Ukrayna’dan Rusya’ya ‘askeri birliklerini sınırdan çek’ çağrısı
Açıklamada, Rusya’ya, askeri birliklerini Ukrayna sınırından çekme, savaşçı üslubu ve dezenformasyonu bırakma, Minsk anlaşmalarının güvenlik hükümlerini yerine getirme çağrısı yapıldı.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’yı, askeri birliklerini Ukrayna sınırından çekmeye ve Minsk anlaşmalarının hükümlerini yerine getirmeye davet etti.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, 7 Nisan’da, Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) 2011 Viyana Belgesi kapsamında Rusya’dan Ukrayna sınırındaki askeri varlığını artırmasına ilişkin resmi açıklama istendiği hatırlatıldı.
Rusya’nın konuya ilişkin izahat vermeyi reddettiği belirtilen açıklamada, tansiyonu düşürmek için istişare girişimlerinin de Rusya tarafından göz ardı edildiği vurgulandı.
Açıklamada, Rusya’ya, askeri birliklerini Ukrayna sınırından çekme, savaşçı üslubu ve dezenformasyonu bırakma, Minsk anlaşmalarının güvenlik hükümlerini yerine getirme çağrısı yapıldı.
Ukrayna-Rusya sınırında gerginlik
Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart’ta mecliste yaptığı konuşmada, Rusya’nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını belirtmişti.
Donbas bölgesindeki krizin çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna ve AGİT’ten oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020’den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı.
Bölgede sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ve Ukrayna’dan ayrılmak isteyen Kiev yönetimi arasında 2014’ten bu yana süren çatışmalarda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.
-
İngiltere1 hafta önce
İngiltere’de mali kriz: “Kızım yemek yiyebilsin diye öğün atlıyorum”
-
Türkiye7 gün önce
TZOB uyardı: Önlem alınmazsa süt fiyatları daha da artacak
-
Amerika6 gün önce
Beyaz Saray eski danışmanı Bannon: Derin devlet Trump’a suikast düzenlemeyi planlıyor
-
İngiltere5 gün önce
Johnson: Hayat pahalılığına karşı kamu destekleri yetersiz kaldı
-
Avrupa6 gün önce
Avrupa’da enerji krizi rekor fiyatlarla derinleşiyor
-
Avrupa11 saat önce
İspanya’da normalin üstünde yağış olmasına rağmen tarihi kuraklık yaşanıyor
Yorumlar