Avrupa
Avusturya’da geçen yıl 3 binin üzerinde ırkçı saldırının dörtte biri Müslümanları hedef aldı
Avusturya’da 2020’de 3 bin 36 ırkçı saldırı kayda geçerken, bu saldırıların dörtte birinin Müslümanlara yönelik gerçekleştiği bildirildi.

Ülkede 20 yılı aşkın süredir ırkçı saldırıları kayıt altına alan, Irkçılık Karşıtı Çalışma ve Sivil Tepki (ZARA) sivil toplum kuruluşu, “2020 Irkçılık Raporu’nu” yayımladı.
Rapora göre, 2019’da 1950 ırkçı saldırının yaşandığı ülkede geçen yıl bu sayı 1089 artarak 3 bin 36’ya yükseldi.
İnternet, 2 bin 148 ile ırkçı saldırıların kendine en çok yer bulduğu mecra oldu. Irkçı saldırıların en çok yapıldığı ikinci yer ise 303 ile kamuya açık alanlar oldu.
Ülkede geçen yıl eğlence ve hizmet sektöründe 227, kamu kurum ve kuruluşlarında 92, yazılı ve görsel basın ile siyasette 85 ırkçı ve nefret içerikli söylem ve eylem tespit edildi.
Güvenlik birimleri 75 ırkçı saldırıda bulunurken, çalışma hayatında da 59 ırkçı saldırı yaşandı.
Irkçılık karşıtı çalışmalar yürüten kişi ve kurumlar ise 29 ırkçı saldırıya maruz kaldı.
“Black Lives Matter”
ABD’de George Floyd’un polis şiddeti sonucunda hayatını kaybetmesi nedeniyle dünya genelinde ten rengi siyah insanlara karşı yeniden yükselişe geçen ırkçı yaklaşımlara dikkat çekilen raporda, Avusturya’da geçen yıl meydana gelen ırkçı saldırıların yüzde 24’ünün farklı ten rengine sahip kişilere yönelik yapıldığına işaret edildi.
ZARA yöneticisi Caroline Kerschbaumer, 2020 yılına damgasını vuran siyahi bireylere yönelik ölümlere varan ırkçı tutuma dikkati çekmek için “Black Lives Matter” konusunun bu yılki raporda öne çıkartıldığını kaydetti.
Kerschbaumer, ilk defa bu kadar yüksek oranda ırkçı saldırının kayıt altına alındığını, bu saldırıların özellikle dijital platformlarda çok daha kolay yapılabilmesinin sayıların ciddi oranda artmasına neden olduğunu belirtti.
“Irkçılık her birimizi ilgilendiriyor”
Kerschbaumer, ırkçılığın ülkede görünür bir problem olduğunu vurgulayarak “Irkçılık hepimizi ilgilendiriyor. Irkçılıkla mücadeleye kendimizden başlamalıyız. Hangi ön yargılara sahibim? Hangi ayrıcalıklara sahibim? Bir ırkçılık ya da ayrımcılıkla karşılaşınca nasıl bir tutum sergiliyorum? Benzer soruları kendimize yönelterek bu sorunu daha iyi anlama imkanı bulabiliriz.” şeklinde konuştu.
ZARA Danışmanlık Birimi Müdürü Dilber Dikme de kurumsal ırkçılığa dikkati çekerek bu alanda 175 ırkçı saldırının kayıt altına alındığını ancak gerçek verilerin çok daha yüksek olduğunun tahmin edildiğini söyledi.
Müslüman karşıtı ırkçılık
ZARA yöneticisi Barbara Liegl de Müslümanlara yönelik artan ırkçı saldırılara değinerek söz konusu saldırıların artışında siyasi söylemin yanı sıra ülkede yaşanan çeşitli olay ve tartışmaların tetikleyici olduğunu kaydetti.
Özellikle “siyasal İslam’a” ilişkin hayata geçirilmek istenen dokümantasyon merkezi, 2 Kasım 2020’de yaşanan terör saldırısı, bunun hemen akabinde 30 Müslüman aktivist ve akademisyene yönelik sözde terörle mücadele operasyonu gibi olayları hatırlatan Liegl, özellikle iktidarın hazırladığı terörle mücadele yasa tasarısının da bu hususta belirleyici rol oynadığını aktardı.
Liegl, “2020 yılında kayıt altına alınan ırkçı saldırıların dörtte biri Müslümanlara yönelik gerçekleşti. Bu sayı çok yüksek. Başörtüleri nedeniyle en çok Müslüman kadınlar ırkçı saldırılara maruz kaldı.” diye konuştu.
Kaynak: AA
Fransa
Fransa’da kuraklık tehlikesi

Fransa’da kuraklık alarmı: 86 bölgede su kullanımına kısıtlama
Fransa’da, son haftalardaki aşırı sıcak hava dalgalarına, yıl başından bu yana yağış eksikliğinin eşlik etmesiyle artan kuraklık nedeniyle alarm verilirken, ülke genelinde 86 bölgede şebeke suyunda kısıtlamaya gidildi.
Ekolojik Geçiş Bakanlığına ait Propluvia sitesinde yayımlanan haritada, 95 bölgenin 86’sının kuraklıktan etkilendiği kaydedildi.
Azdan çok şiddetliye gri, sarı, turuncu ve kırmızı alarm seviyelerine göre renklendirilen haritada, ülkenin büyük kısmı sarı ve turuncu alarm seviyesinde yer aldı.
Sarı alarm seviyesindeki bölgelerde, tarım amaçlı su dağıtımında yüzde 50’nin altında azalma ve belli saatlerde bahçe ve yeşil alanları sulama ile araba yıkamaya yasak getiriliyor.
Bölge turuncu alarm seviyesindeyse, tarım amaçlı su dağıtımında yüzde 50’den fazla azalma, bahçe ve yeşil alanları sulama ile araba yıkamaya ciddi kısıtlama uygulanıyor.
Ülke genelinde 15 bölgede aktif olan kırmızı alarm durumunda ise tarım amaçlılar dahil hayati olmayan su dağıtımları tamamen durduruldu.
Avrupa
Fransa’da orman yangınlarında on bin kişi tahliye edildi

Avrupa’yı bir süredir etkisi altına alan aşırı sıcaklar orman yangınlarını da tetikliyor. Avrupa’nın güneyindeki orman yangınları binlerce hektar alanı kasıp kavururken, on binlerce kişiyi evlerini terketmeye zorluyor.
Fransa’nın güneybatısında çıkan yangınlar henüz kontrol altına alınamadı. Kavurucu sıcakların kuruttuğu iki ayrı alanda, güçlü rüzgarların etkisiyle yayılan yangınlar salı gününden bu yana devam ediyor. Yangını söndürmek için binden fazla itfaiyeci dokuz yangın söndürme uçağı alevlerle savaşıyor.
Landiras’taki yangın sebebiyle 7 binden fazla hektar alan yandı, 10 bin kişi evlerini terketti.
Bordeaux kentnin güneyindeki Landiras kasabasına yaklaşan yangın tehlikesi nedeniyle yollar kapatıldı, tedbir amaçlı olarak 480 kişinin daha evlerini terketmesi istendi. Böylece tahliye edilenlerin sayısı bine ulaştı.
Yanan bir diğer bölgenin de Atlas Okyanusu kıyısında, Avrupa’nın en yüksek kumtepesi olan Dune du Pilat boyunca yaşanıyor. Arcachon Körfez bölgesindeki yangının 3 bin hektarlık alanda etkili olduğu, gökyüzünü yangından yükselen koyu dumanların sardığı belirtiliyor.
Bölgedeki kamp alanlarından dün tahliye edilen 6 bin kişiye ilaveten bugün de 4 bin kişinin bölgeyi terketmesi istendi. Bölge üç ev ve bir restoranın yandı.
Avrupa
ABD merkezli Uber şirketinin taksi piyasasına savaş açarken hükumetler nezdinde yasaları çiğnemiş

Mobil uygulama üzerinden ulaşım hizmeti veren ABD merkezli Uber şirketinin taksi piyasasına savaş açarken hükumetler nezdinde agresif lobi faaliyetleri yürüttüğü, hatta yasaları çiğnediğini gösteren on binlerce belge sızdırıldı. The Guardian’ın Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) erişimine sunduğu 124 binden fazla Uber belgesinin en çarpıcısı bölümleri, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hakkında.
2017 ve 2022 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi Macron, belgelere göre 2014-16 arasında eski Cumhurbaşkanı François Hollande’ın kabinesinde Ekonomi, Sanayi, Dijital İşler Bakanı iken Uber’in Fransız taksi piyasasını sekteye uğratma kampanyasına her türlü desteği vermiş.
Uber Avrupa’da taksici protestoları, taksicilerin Uber sürücülerine attığı dayaklar, Uber ofislerine polis baskınları, Uber yöneticilerinin tutuklanması dahil çok sıkı direnişle karşılanırken, bunu kırmak için en büyük desteği geleceğin Fransa Cumhurbaşkanı’ndan almış.
Rothschild’de çalışmış eski bir banker olan, başa geldikten sonra dayattığı neoliberal politikalar nedeniyle Sarı Yelekler dahil pek çok protestoya neden olan ve ‘zenginlerin cumhurbaşkanı’ lakabını alan Macron, şirketin hükümetteki adamı gibi çalışmış, ‘kabinedeki Uber karşıtlarıyla gizli anlaşma kotardığına’ dair şirkete müjde bile vermiş.
Uber yöneticileri ile dönemin Fransa Ekonomi Bakanı arasındaki kısa mesajlaşmalar ve e-postalar, şirketin Macron’u ‘anahtar müttefik’ diye niteleyip perde arkası çabalarında Macron’dan yardım istediğini, ofislerine baskın yapıldığında yardım istemek için hiç tereddütsüz Macron’la temasa geçtiğini gösteriyor.
İlişki, 2014 sonunda Fransa Ekonomi, Sanayi ve Dijital İşler Bakanı’nın Uber’in kurucu ortağı Travis Kalanick’e “Teşekkürler sevgili Travis. İletişimde kalalım ve birlikte ilerleyelim. En iyisini dilerim, Emmanuel” yazdığı dostluk boyutlarında seyretmiş.
Uber’in ofisleri basıldığında şirketin üst düzey isimleri Macron’a “Rahatsız ettiğim için üzgünüm, ama baskın oluyor, bir şey yapabilir misin” gibi mesajlar göndermiş.
Şirketin Fransa’da yasadışı kabul edilen UberPop hizmetini askıya alması karşılığı, Macron, kabinedeki bakanları UberX hizmetine kolaylık sağlanmasına ikna ettiği müjdesini vermiş, hatta bununla ilgili bir bakanlık kararnamesi geçirmiş.
Yorumlar