Çin
ABD’lilerin yaklaşık yarısı artık Çin’i “en büyük düşman” olarak görüyor

Gallup şirketi tarafından yapılan son ankete göre, Çin’i “en büyük düşman” olarak gören ABD’lilerin oranı geçen yıla oranla iki kattan fazla artarak yüzde 45’e ulaştı. Daha önce hiçbir ankette Çin’i düşman olarak görenlerin oranı bu seviyelere çıkmamıştı. Geçen yıl bu sıralamada yüzde 23’le en üstte yer alan Rusya’yı en tehlikeli düşman olarak görenlerin oranı ise yüzde 26’ya yükselmekle birlikte ikinci sırada kaldı.
ASIL SEBEP KORONA
Uzmanlar Çin algılamasındaki bu değişimin Korona salgının bu ülkede başlamasıyla ve sonrasında yaşanan küresel ekonomik krizle yakından ilgili olduğunu belirtiyorlar. Aynı ankete göre Çin’in ekonomik gücünün önümüzdeki on yıl içerisinde ABD’nin temel çıkarlarına büyük bir tehdit haline geleceğini düşünenlerin oranı da rekor bir yükselişle yüzde 63’e çıkmış durumda. Amerikan halkının Çin’e yönelik tavrındaki bu değişikliğin Biden Yönetiminin ekonomi ve dış politikasında belirleyici olacağı öngörülüyor.
Çin
Kanada, Çinli Huawei ve ZTE’nin 5G ürünlerinin kullanımını yasakladı

Kanada, “ulusal güvenlik endişelerini” öne sürerek Çinli teknoloji şirketleri Huawei ve ZTE’nin ülkenin 5G kablosuz ağlarına katılımını yasakladı.
Kanada İnovasyon, Bilim ve Sanayi Bakanı François-Philippe Champagne, Kamu Güvenliği Bakanı Marco Mendicino ile Ottawa’da düzenlediği toplantıda, Çinli teknoloji şirketleri Huawei ve ZTE’yi “yüksek riskli satıcılar” olarak değerlendirdi.
Champagne, “Kanada hükümeti telekomünikasyon altyapımızın uzun vadeli güvenliğini sağlamak için Huawei ve ZTE ürün ve hizmetlerinin Kanada’nın telekomünikasyon sistemlerine dahil edilmesini yasaklamıştır.” dedi.
Kararı, ülkenin bağımsız güvenlik kurumlarının incelemesi ve müttefiklerle istişare içinde aldıklarını duyuran Champagne, “Kanada’da faaliyet gösteren telekomünikasyon şirketlerinin artık Huawei ve ZTE tarafından sağlanan ekipman veya hizmetleri kullanmasına izin verilmeyecek. Ayrıca, ağlarında bu şirketlere ait ve kurulu ekipmanı kullanan firmaların, bu ürünlerin kullanımını durdurmaları ve sistemden kaldırmaları gerekecektir. Hükumet, bu önlemleri Kanada’nın telekomünikasyon ağlarının güvenliği için uygulamaktadır.” diye konuştu.
Champagne, Kanadalıların güvenliğini ve telekomünikasyon altyapısını korumak için gerekli tüm önlemleri alacaklarını kaydetti.
Kanadalılara yönelik tehditlerin her zamankinden daha büyük olduğunu vurgulayan Mendicino, “Kanada’nın telekomünikasyon sistemini koruduğumuzdan emin olmak zorundayız. Ülke genelinde 5G ağları kuruluyor ve bu yenilik rekabet ve büyüme için büyük bir fırsatı temsil ediyor. Ancak bu fırsat beraberinde riskleri de getiriyor. Bu yeni mevzuat, ulusal güvenliğimiz için hayati önem taşıyan sistemleri daha iyi korumak için bir çerçeve oluşturacak ve hükümete ortaya çıkan siber tehditlere yanıt vermek için yeni bir araç sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
Yeni karara göre, Eylül 2022’ye kadar Huawei ve ZTE’den yeni 4G veya 5G ekipman ve hizmet alımı durdurulacak.
Huawei ve ZTE’ye ait mevcut ekipman ve hizmetler ise Aralık 2027’ye kadar sistemden çıkarılacak. Daha önce de ABD, İngiltere, Belçika, İsveç, Yeni Zelanda ve Avustralya da Huawei ve ZTE’nin 5G ürünlerinin kullanımını yasakladıklarını açıklamıştı.
Çin
BM Yüksek Komiseri Bachelet Uygur Özerk Bölgesi’ni ziyaret edecek

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, gelecek hafta Çin’i ziyaret edecek ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne seyahat edecek.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği düzeyinde 2005’ten beri ilk defa düzenlenecek ve 23 Mayıs’ta başlayacak ziyarette yüksek komiserin sivil toplum kuruluş temsilcileri, iş adamları ve akademisyenlerle bir araya geleceği, bu kapsamda Doğu Türkistan’ın Kaşgar ile Urumçi kentlerini ziyaret edeceği kaydedildi.
Bachelet, yıllardır Pekin yönetiminden bölgeye “kısıtlamasız bir giriş izni” verilmesi çağrısında bulunuyordu. Yüksek Komiserliğe bağlı 5 kişi 25 Nisan’dan beri yüksek komiserin ziyareti için ön hazırlıklarda bulunuyor. Karantinada kalmak zorunda kalan ekip, bu sürecin ardından Kanton ve Sincan bölgelerine gidebilmişti
Çin
Şi, Putin ile görüştü, müzakere çağrısı yaptı

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Çinli liderin Putin’e Ukrayna ile müzakere çağrısı yaptığı belirtildi.
Çin lideri Şi Jinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna harekatı konusunda bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Görüşmede Şi’ni Rusya’ya sorunların çözümü için Ukrayna ile müzakere edilmesi çağrısında bulunduğu belirtildi.
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına Batı dünyasından tepki yükselirken, Çin’in konuyla ilgili mesajları da merakla bekleniyordu.
Küresel bir güç olarak tanınma çabaları kapsamında ABD’nin hegemonyasına karşı çıkmak isteyen Çin Rusya’nın Ukrayna’yı işgali kapsamında bir hemen pozisyon almazken Çin Devlet Başkan Şi Jinping de iki ülkenin dostluklarının “sınırı olmadığını” açıklamasından haftalar sonra gerçekleşen işgal ile ilgili Putin ile olan telefon görüşmesine kadar bir mesaj vermemişti.
Çin devlet medyası büyük oranda “işgal” tabirinden kaçınarak Rusya’nın saldırısına “özel askeri operasyon” demeyi tercih etti.
Devlet destekli Beijing News ise sosyal medya hesabında yayımlanan fakat sonrasında silinen editoryal yönlendirme ile muhabirlere Rusya’yı eleştiren ya da Batı görüşlerini destekleyen yorumlardan kaçınmalarının istendiğini duyurdu.
-
Türkiye6 gün önce
“AKP bankalardaki paralara el koyacak”
-
Genel6 gün önce
Erdoğan rejiminin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması için dilekçe hazır
-
Gündem1 hafta önce
Böbreğini satıp, villada uyuşturucu imalathanesi kurdu
-
Amerika6 gün önce
Biden, hızla ‘topal ördek’ olma yolunda
-
Gündem2 gün önce
“Sizin 1 kilo et almaya çalıştığınız paraya Suriyeli bir şarjör mermi atıyor!”
-
Gündem7 gün önce
“Krizden hükumet sorumlu”
-
Genel4 gün önce
Turken yöneticilerinden ABD’li siyasetçilere bağış
-
Fransa5 gün önce
Fransız Rafale gösteri uçakları havada çarpıştı
Yorumlar