Connect with us

Dünya

2016-2020 yılları arasında dünyanın en çok silah alımı yapan ülkeleri

18 Mart 2021 – 18:29

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI 15 Mart 2021 tarihinde küresel silah ticaretine dair yeni bir rapor yayınladı. Raporda en fazla silah ihracatı ve ithalatı yapan ülkeler ile beraber hangi ülkelerin dönemsel olarak silah ticaretinin ne kadar değiştiği ve bu değişimlerin başlıca nedenleri yer alıyor.

Raporda ülkelerin 5 yıllık dönemler halinde silah ithalatı ve ihracatındaki değişimleri detaylı şekilde ele alınmış. Raporda ABD, Rusya, Fransa, Çin ve Almanya gibi dünyanın önde gelen silah üretici ve ihracatçı ülkeleri dışında Türkiye’ye de “Orta Doğu’da Artan Talep” başlığı altında özel bir paragraf ayrılmış. Raporun çarpıcı bulgularından biri de koronavirüs salgının bazı ülkelerin büyük silah ticareti anlaşmalarına girişmelerinden bir engel yaratmamış olması.

SIPRI silah ticaretindeki değişimlerin verilerini belli bir yöntemle hazırlanan “Trend Indicator Values” (TIV) birimiyle açıklıyor. Askeri kapasitenin gösterilmesini amaçlayan bu birim bir finansal değeri yansıtmıyor. Bir başka deyişle, TIV silahlar için ödenen fiili fiyatı ya da silah ticareti için cari dolar değerlerini kapsayan bir birim değil. Askeri kapasite fiyat endeksi (A military capability price index) olarak da yorumlanabileceği hesaplama metotlarında yer almakta. Zaten SIPRI’nın raporlarında odak noktası yıllık TIV değerlerinden daha çok ülke silah ticaret verilerinin yıllık değişimleri, küresel ölçekteki payları ve bu değişimlerin başlıca sebepleri.

Ülkelerin Silah İhracatı Nasıl Değişti?
Dünyadaki silah ticareti 5’er yıllık yapılan karşılaştırmalara göre 2001-2005 döneminden sonra ilk defa artış göstermese de küresel ticaretin Soğuk Savaş’ın ardından en yüksek seviyelerde olduğunu söylemek mümkün. Dünyanın en büyük silah ihracatçısı ise 2011-2015 döneminde küresel payın %32’sine sahip iken 2016-20 döneminde ise bu pay artışını %5 arttırarak %37’ye çıkaran Amerika Birleşik Devletleri. Son dönemde 96 farklı ülkeye silah ihraç eden ABD’nin bu dönemdeki ihracatının %47’sini Orta Doğu, %24’ünü ise sadece Suudi Arabistan oluşturdu.

Son dönemde silah ihracatı arttıran diğer başlıca tedarikçi ülkeler de Fransa ve Almanya. Fransa son 5 yılda bir önceki döneme göre silah ihracatını %44 arttırarak küresel ölçüde %8,2’lik bir paya sahip oldu. Fransa’dan en çok silah ithal ülkeler; Mısır, Hindistan ve Katar. Bu üç ülke 5 yılda Fransa’nın toplam silah ihracatının %59’unu oluşturdu. Almanya ise bir önceki döneme göre silah ihracatını %21 arttırdı ve küresel ölçekte %5,5’lik bir paya sahip oldu. Almanya’dan en fazla silah ithal eden ülkeler de Güney Kore, Cezayir ve Mısır.

En fazla silah ihraç eden ülkeler listesinde ilk 5’te silah ihracatı azalan Rusya ve Çin bulunuyor. Verilere göre Rusya’nın silah ihracatı son 5 yılda 2011-15 dönemine göre %22 azaldı. Bunun yanında küresel ihracattaki payı da %25,7’den %20 seviyesine geldi. Çin, Cezayir ve Mısır’a silah ihracatını artıran Rusya’nın 2011-15 döneminde %90’lık ihracat payına sahip Hindistan’ın payı ise %53’e düştü. Bunun dışında dünyanın en büyük 5. silah ihracatçısı olan Çin’in toplam ihracatı da bir önceki döneme göre %7,8 azaldı ve küresel payı da %5,6’dan %5,2’ye geriledi.

Son 5 Yılda En Çok Silah İthal Eden 20. Ülke: Türkiye
Orta Doğu ülkelerinin silah ithalatının bir önceki döneme göre %25 arttırdığı belirtilen rapora göre 2016-20 döneminde en fazla silah ithal eden ülke %37 azalış gösterse de Suudi Arabistan. Hindistan, Mısır ve Avustralya da son 5 yılda en çok silah ithalatı yapan diğer ülkeler. Mısır’ın silah ithalatını %136 arttırdığı belirtilen raporda, Doğu Akdeniz’de hidrokarbon kaynakları konusunda Türkiye ile Mısır arasında anlaşmazlıklar yaşandığını ve Mısır’ın bu yüzden deniz kuvvetlerine yatırım yaptığı bilgisine de yer verilmiş.

Türkiye’nin silah ticaretine gelecek olursak, SIPRI’nın açıkladığı verilere göre Türkiye’nin 2016-20 dönemindeki silah ithalatı 2011-15 dönemine göre %59 azaldı ve Türkiye en çok ithalat yapan 6. ülke konumundan, 20. ülke konumuna geldi. SIPRI bu azalışın en önemli sebeplerinden biri olarak Türkiye’nin Rusya’dan S-400 ithal etmesinin ardından ABD’nin 2019 yılında Türkiye’ye F-35 savaş uçağı teslimatlarını durdurma kararı almasını gösterdi. Ayrıca SIPRI, Türkiye’nin ithalata olan bağımlılığını azaltmak için yerli silah üretimini arttırdığını da raporunda açıkladı.

Bunların dışında Türkiye’nin silah ithalatı için bilinmesi gereken önemli konulardan biri de 2014 yılında Türkiye’nin en çok silah ithalatı yapan 3. ülke, 2012 yılında ise 2. ülke konumunda olması. Türkiye’nin son 5 yılda en çok silah ithalatı yaptığı ülkeler ABD, İtalya, İspanya ve Rusya iken en çok ithal ettiği askeri ürünler ise savaş uçakları ve füzeler. İthalat dışında Türkiye’nin son 5 yılda yaptığı toplam silah ihracatı 1 milyar 48 milyon TIV seviyesinde. Türkiye’nin son 5 yılda en çok silah ihraç ettiği ülkeler de Umman, Türkmenistan, Malezya, Pakistan ve Katar.

Kaynak : Sipri

Devamını okuyun
Yorum yapmak için tıklayınız

Bir yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Amerika

ABD’nin borç “şımarıklığı” ciddi maliyet riski taşıyor

11 Mayıs 2023 – 10:32

Yellen: ABD’nin borç “şımarıklığı” ciddi maliyet riski taşıyor

Hazine Bakanı Janet Yellen, Perşembe günü Japonya’daki G7 finans görüşmelerinde, ABD borç tavanının yükseltilmesi konusundaki siyasi çekişmelerin, temerrüt “felaketi” olmasa bile “ciddi ekonomik maliyet” riski taşıdığı uyarısında bulundu.

Saatler önce eski başkan Donald Trump, Cumhuriyetçi yasama organlarını, Demokratların harcama kesintilerini kabul etmemesi halinde limiti kaldırmayı reddederek ABD’nin ilk borç temerrüdünü tetiklemeye çağırdı.

Başkan Joe Biden da, derinleşen anlaşmazlığın kısa süre içinde çözülmemesi halinde, önümüzdeki hafta sonu yapılacak Group of Seven zirvesine bizzat katılmak da dahil olmak üzere Asya gezisini iptal etme tehdidinde bulundu.

Yellen yaptığı bir konuşmada, “Benim ve tüm ekonomistlerin değerlendirmesine göre, ABD’nin yükümlülüklerini yerine getirememesi ekonomik ve mali bir felakete yol açacaktır,” dedi.

Niigata kentinde maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının üç gün sürecek toplantısı başlarken Yellen, “Temerrüt dışında, borç limiti üzerindeki çekişmeler de ciddi ekonomik maliyetler getirebilir” diye ekledi.

Borç tavanı olarak adlandırılan ve halihazırda tahakkuk etmiş faturaların ödenmesi için hükümetin borçlanmasına getirilen sınırın kaldırılması genellikle rutin bir işlemdir.

Ancak 2022’de Temsilciler Meclisi’nin kontrolünü ele geçiren bütçe yanlısı Cumhuriyetçiler, mevcut 31,4 trilyon dolarlık limiti yalnızca harcamaların kısıtlanması halinde yükseltme sözü verdiler.

Geçtiğimiz hafta Yellen, ABD’nin mali yükümlülüklerini yerine getirecek parasının 1 Haziran gibi erken bir tarihte tükenebileceği uyarısında bulundu.

Perşembe günü ise 2011 yılında ABD’nin çok sevilen AAA borç notunu kaybetmesiyle sonuçlanan benzer bir çıkmazı hatırlattı.

Yellen, “Kendi kendimize bir kriz yaratmak için iyi bir neden yok” dedi.

“ABD Kongresi 1960’tan bu yana borç limitini neredeyse 80 kez yükseltti ya da askıya aldı. Bunu bir kez daha yapmak için hızlı hareket etmeye çağırıyorum.”

Tamamını okuyun

Avrupa

İtalya’da 418 sübyancı rahip tespit edildi

2 Şubat 2023 – 18:39

STK’lerin raporuna göre İtalya’da 418 “sübyancı rahip” tespit edildi

İtalya’da ilgili sivil toplum kuruluşlarının, İtalyan Kilisesine mensup rahiplerin cinsi istismarına maruz kalanlardan yola çıkarak hazırladığı rapora göre, ülkede toplamda 418 “sübyancı rahip” belirlendi. Ülkede Katolik Kilisesinin cinsi istismar hadiseleriyle mücadelede öne çıkan derneklerden İstismar Mağdurları Ağı (Rete L’Abuso) ve dünya genelinde faaliyet gösteren ECA Global (Rahiplerin İstismarına Son) isimli sivil toplum kuruluşları İtalya’daki kiliselerde cinsi taciz vakalarına ilişkin mağdurlara dayanan ilk ortak raporunu açıkladı.

İstismar Mağdurları Ağı ve ECA’nın son 13 yılda ülke genelinde topladığı veriler ışığında hazırlanan raporun, herhangi bir sayı sağlama amacından ziyade İtalya’daki “sübyancı rahipler” sorununun ne boyutta olduğunu ortaya koyma hedefinde olduğu belirtildi. İtalyan Katolik Kilisesinin bölgelerine göre isimsiz olarak bildirilen, ihbar edilen ve mahkumiyet alanlardan derlenenler olmak üzere ülke genelinde toplamda 418 sübyancı rahip mevcut. Bunlar arasında 69 sübyancı rahip ile kuzeydeki Lombardiya bölgesi ilk sırada bulunuyor. Söz konusu 418 rahipten son 13 yılda sadece 164’ü hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı olduğu da raporda yer aldı. İstismar Mağdurları Ağı, bu konuda yapılan soruşturmaların genelde alt düzeyde kaldığını ve İtalyan yargısının bu konuda ilgili olmadığını ve gereken takibi yapmadığını savundu. İstismar Mağdurları Ağı Başkanı Francesco Zanardi, çevrim içi basın toplantısında, bahsi geçen hadiselerle bağlantılı kişilerin isimlerinin eklenmesiyle raporun, adli makamlara ve kolluk kuvvetlerine de gönderileceğini belirtti.

Diğer yandan, Katolik Kilisesinin İtalya’da en üst seviye kuruluşu olan İtalya Episkoposlar Konferansı (CEI), kilise bünyesindeki cinsi istismar vakalarına ilişkin ilk raporunu 2022’de açıklamıştı. Kasım 2022’de duyurulan raporda, 2020-2021 döneminde reşit olmayan ve savunmasız 89 kişinin cinsi istismar mağduru olduğu bildirilmişti.

Francesco Zanardi ise CEI’nin bu raporunu “kapsam olarak çok sınırlı ve saf propaganda” olarak nitelemişti. İtalya’da başta İstismar Mağdurları Ağı olmak üzere bu konuya duyarlı pek çok sivil toplum kuruluşu, ülkenin bu konuyla yüzleşemediğini savunuyor.

Tamamını okuyun

Amerika

ABD’nin askeri denizaltılarının hazin sonu…

31 Ocak 2023 – 10:57


ABD’de kuru havuzların kapatılması nedeniyle denizaltı sorunları ortaya çıkarken yeni AUKUS endişeleri

ABD Donanması’nın Batı Yakası’ndaki dört kuru havuzda denizaltı onarım çalışmalarını aniden askıya alması, Avustralya, Birleşik Krallık ve ABD’nin Avustralya’nın nükleer enerjiyle çalışan denizaltılar geliştirmesi için “en uygun yolu” açıklamasından birkaç hafta önce AUKUS anlaşmasına ilişkin yeni endişelere yol açtı.

Donanma hafta sonu Washington eyaletinin Seattle şehri yakınlarındaki Puget Sound Donanma Tersanesi’nde bulunan üç rıhtımın yanı sıra yakınlardaki Trident Refit Tesisi’nde bulunan dördüncü bir rıhtımdaki operasyonları “geçici olarak askıya alacağını” duyurdu ve gelecekteki olası depremlerle başa çıkabilmek için bu rıhtımların güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Donanmanın uzun vadeli Tersane Altyapısı Optimizasyon Programı (SIOP) kapsamında kısa süre önce yapılan sismik değerlendirmede, denizaltıların bakıma alınmasıyla eş zamanlı olarak büyük ölçekli bir depremin meydana gelme olasılığına ilişkin potansiyel sorunlar tespit edildi.”

“Bu yeni bilgiler ışığında donanma tersane işgücünün, denizcilerin, yerel halkın, çevrenin ve denizaltıların güvenliğini daha fazla sağlamak için ek tedbirler almaktadır.”

ABD Donanması’nın açıklamasında “potansiyel sorunların” tam olarak ne olduğu, bunların giderilmesi için ne gibi çalışmaların gerektiği ya da olası maliyeti açıklanmıyor.

Donanma Deniz Sistemleri Komutanlığı Komutanı Koramiral Bill Galinis, Donanmanın “bu hafifletmeleri derhal uygulamaya başlayacağını ve kuru havuzlarımızı mümkün olan en kısa sürede güvenli bir şekilde tam kapasiteye döndüreceğini” söyledi ancak operasyonların ne kadar süreyle askıya alınabileceğini söylemedi.

Donanma bu kararın “ülkenin stratejik caydırıcılık kapasitesini ya da filonun genel misyonunu sürdürme kabiliyetini etkilemediğini” vurguladı.

Ancak bu kapanış yine de ABD Donanması’nın nükleer enerjiyle çalışan denizaltıları sahaya sürmesini, bakımını yapmasını ve ardından hizmet dışı bırakmasını zorlaştıracak ve Mart ayındaki AUKUS duyurusu öncesinde ABD sanayi üssünün boğuştuğu kısıtlamalarla ilgili yeni endişelere yol açabilir.

ABD halihazırda kendi donanmasının her yıl iki yeni nükleer enerjili denizaltı inşa etme ihtiyacını karşılamakta zorlanırken, mevcut filosundaki her üç denizaltıdan biri şu anda bakımda veya bakıma girmeyi bekliyor.

Üç AUKUS ülkesi Avustralya için nükleer güçle çalışan denizaltıları nasıl geliştireceklerini henüz ortaya koymamış olsalar da, ABD’nin Avustralya’ya Virginia sınıfı denizaltılar satarak ya da transfer ederek, mevcut altı konvansiyonel güçle çalışan Collins sınıfı denizaltı filosunun aşamalı olarak emekliye ayrılmasıyla ortaya çıkacak “kabiliyet açığını” kapatmasına yardımcı olabileceği yönünde spekülasyonlar yapılmaktadır.

Geçen yılın sonlarında iki üst seviye ABD Senatörü Başkan Joe Biden’a bir mektup yazarak böyle bir adımın atılmasının ABD’nin sanayi üssünü “kırılma noktasına” getirebileceği uyarısında bulunmuş, bunun üzerine Washington’daki iki partili bir grup siyasetçi Avustralya ve AUKUS’un arkasında durarak karşılık vermişti.

Geçen yıl Ağustos ayında üst seviye bir ABD Donanma subayı da fazladan denizaltı inşa etmenin Amerikan tersanelerine sürdürülemez bir yük getirebileceğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Kongre gözlemcisinin hazırladığı bir rapor da Donanma’nın gelecekteki Columbia sınıfı denizaltı programıyla ilgili sorunlara dikkat çekerek, inşaat zorlukları arasında “temel program anlayışından yoksun” olduğunu tespit etti.

Son gelişme, Dışişleri Bakanı Penny Wong ve Savunma Bakanı Richard Marles’in, AUKUS anlaşması ve yaklaşan nükleer denizaltı duyurusu üzerinde yoğunlaşması muhtemel yıllık görüşmeler için İngiliz mevkidaşlarıyla İngiltere’de bir araya gelmeye hazırlandıkları sırada yaşandı.

Marles daha sonra Mart ayında yapılacak ortak açıklama öncesinde Savunma Bakanı Lloyd Austin ile üst düzey görüşmelerde bulunmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne gidecek.

Eski Senatör ve denizaltıcı Rex Patrick ABC’ye verdiği demeçte, ABD Donanması’nın Batı Yakası kuru havuzlarındaki faaliyetleri askıya alma kararının, ABD sisteminin karşı karşıya olduğu sıkıntıları ve Avustralya’nın nükleer enerjiyle çalışan denizaltılar inşa etme konusundaki iddialı girişiminin doğasında bulunan büyük riskleri vurguladığını söyledi.

“ABD Donanması, denizaltı inşa kapasitesinin ABD Donanması’nın talebini karşılayamadığı gerçeğini gizlemedi. Bu haber işleri daha da kötüleştiriyor” dedi.

“ABD Kongre üyeleri ve Avustralyalı milletvekilleri ne kadar konuşurlarsa konuşsunlar, sözleri ABD ve Avustralya denizaltı inşa tersanelerinde artan riskleri değiştirmeyecektir.”

Tamamını okuyun
Advertisement
Amerika4 hafta önce

ABD’nin borç “şımarıklığı” ciddi maliyet riski taşıyor

Gündem3 ay önce

Süleymancılara ait Fazilet Yapı davasında Melih Gökçek de müdahil

Türkiye3 ay önce

Yeşilay da AKPKK’nin çiftliğine dönmüş

Gündem4 ay önce

Tolgahan Demirbaş, cinayetten dokuz ay önce Sinan Ateş’in peşine düşmüş

Avrupa4 ay önce

İtalya’da 418 sübyancı rahip tespit edildi

Amerika4 ay önce

ABD’nin askeri denizaltılarının hazin sonu…

İngiltere4 ay önce

İngiliz halkı fişlendi

Amerika4 ay önce

Mali kriz nedeniyle ABD’de işten çıkarma dalgası büyüyor

İngiltere4 ay önce

İngiltere’de bazı çocuk bakım evlerinde çocuklar dövüldü ve dışarıda bırakıldı

Amerika4 ay önce

Kanada ‘kültürel soykırım’ nedeniyle 2.8 milyar dolar ödeyecek

Asya5 ay önce

Japonya’dan G7 liderlerine uyarı: Tayvan sıradaki Ukrayna olabilir

Genel5 ay önce

Emekli amirali ‘sıkarız kafasına’ diye tehdit etmişti: Savcının bulamadığı Çelik, Bahçeli’nin yanında çıktı

Amerika5 ay önce

Ders vermeden 900 bin dolar kazandı

Türk Dünyası5 ay önce

Kıbrıs’ta santral arızaları nedeniyle elektrik kesintileri yaşanıyor

Türkiye5 ay önce

ÇAYKUR, borcu borçla kapatmaya çalışıyor

Amerika6 ay önce

Elon Musk Trump’ın hesabının askıya alınma sürecini de ifşa etti

Genel6 ay önce

İsmailağa Cemaatinde yaşanan cinsi sapıklığın skandal ses kayıtları

İngiltere6 ay önce

İngiltere’de grev dalgası genişliyor

Çin6 ay önce

İtalya’da Çin’in kurduğu polis karakolları için inceleme başlatıldı

Genel6 ay önce

Batılı devketlere Ankara’da terör saldırısı  uyarısı

İngiltere6 ay önce

İngiltere’de mali kriz nedeniyle iş bırakmaları ve grevler artıyor

İslam6 ay önce

Mus’ab bin Umeyr (r.a.)

Türkiye7 ay önce

Alihan Kuriş ve çetesine dolandırıcılıktan suç duyurusu

Avrupa7 ay önce

Avrupa Uyuşturucu Raporu: Türkiye 2020’de en çok eroinin ele geçirildiği ülke oldu

Latin Amerika7 ay önce

Venezuela’daki yolsuzluk ve kara para araştırmasında Türkiye detayı

Yorumlar

Nübüvvet’in İlk Yılların… için Ali KEMER
Sözde koronavirüs aşılarının k… için Abdurrahman Aydın
Sözde İçişleri Bakanı Süleyman… için Hasan
Marmara Denizi’nin dibi… için Abdurrahman Aydın
Japonya’da yeni bir örde… için Abdurrahman Aydın
Metafizik savaşta bozguna uğra… için Abdurrahman Aydın
Vatandaşa tam kapanma eziyeti… için Abdurrahman Aydın
İngiltere’de aşı yaptıra… için Abdurrahman Aydın
Etna Yanardağı tekrar lav püsk… için Abdurrahman Aydın
Reuters: Büyük Türk bankaları… için Abdurrahman Aydın
İsrail’de Pfizer/BioNTec… için Abdurrahman Aydın
Japonya’da yanardağ patl… için Abdurrahman Aydın
İsrail’de Pfizer-BioNTec… için Abdurrahman Aydın
Endonezya’da kayıp deniz… için Abdurrahman Aydın
Fransa’da askerlerden Macron… için Hasan

Öne Çıkanlar

Copyright © Haber Özel TV sitesi bir Akademi Dergisi - Mehmet Fahri Sertkaya projesidir.