Connect with us

Bilim

Google, gizlilik ihlali nedeniyle yargılanacak

Google, gizlilik ihlali nedeniyle yargılanacak
14 Mart 2021 – 18:00

Google, kullanıcılarını gizli sekmede de izlemeyi sürdürdüğü için geçtiğimiz yaz bir dava ile karşı karşıya gelmişti. Davaya itiraz eden ve düşmesini isteyen Google’ın isteği kabul olmadı.

Google, geçtiğimiz yaz haziran ayında ABD’de büyük bir dava ile karşı karşıya kalmıştı. Kullanıcıları gizli sekmedeyken takip edip veri toplamaya devam ettiği gerekçesiyle açılan davada şirket, kullanıcıları yanıltmakla ve verileri gizli bir şekilde toplayarak yasaları ihlal etmekle suçlanıyordu. Bu suçlamayla beraber Google, durumdan etkilenen milyonlarca kullanıcıya yönelik zarar için 5 milyar dolarlık bir tazminat davası ile karşı karşıya kalmıştı.

Ancak Google, bu davanın gerekçesini kabul etmedi ve Google sözcüsü Jose Castenda konuya ilişkin yaptığı açıklamada ”Chrome’daki gizli sekme, size etkinliğiniz tarayıcınıza veya cihazınıza kaydedilmeden internette gezinme seçeneği sunar. Her yeni gizli sekme açtığınızda açıkça belirttiğimiz gibi, web siteleri oturumunuz sırasında göz atma etkinliğiniz hakkında bilgi toplayabilir.” ifadelerini kullandı. Ardından Google, davanın düşmesini istedi. 

Mahkeme Google’ın isteğini kabul etmedi. Webtekno’nun aktardığına göre, Google’ın bu isteğini kabul etmedi. Bu durumda Google, kullanıcıları gizli sekmede takip edip veri topladığı için 5 milyar dolarlık bir tazminat davasında yargılanacak. Google’ın yaptığı açıklamada verdiği bilgiler doğru olsa da nihayetinde kullanıcıları yanılttığı ve tam olarak hangi verileri toplayıp toplamadığına yönelik yeterli bilgi vermediği gerekçesiyle haksız bulunabilir.

Devamını okuyun
Yorum yapmak için tıklayınız

Bir yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilim

Sözde Kovid-19 aşıları kısırlığa neden oluyor

2 Temmuz 2022 – 09:12

Tel Aviv Üniversitesi’nden araştırmacılar, üç farklı sperm bankasında 37 erkekten sperm örnekleri topladı. Deneklerin ortalama yaşı 26 idi. Tüm katılımcılar, Pfizer mRNA ile çift aşılıydı.

Her denek, üç zaman aralığında 1-3 sperm örneği sağladı: T1 (ikinci enjeksiyondan 15-45 gün sonra), T2 (75-125 gün sonra) ve T3 (145 gün sonra). Hepsi, çalışma başlamadan önce bir örnek sağladı (T0).

Araştırmacılar, çalışmanın her aşamasında semen hacmini, sperm konsantrasyonunu, hareketliliğini (yüzme yeteneği) ve toplam hareket sayısını (“TMC”) ölçtüler.

Sonuçlar rahatsız edici ve ileride baba olmayı veya daha fazla çocuk sahibi olmayı hayal eden tüm genç ve mRNA enjekte edilmiş erkekleri endişelendirmeli. Semen hacmi ve sperm motilitesi T1 sırasında sırasıyla %10 ve %2.7 arttı. Ancak sperm konsantrasyonu ve TMC sırasıyla %14.5 ve %2 oranında düştü. Bahsedilen tüm değerlerin T0 değeriyle karşılaştırıldığına dikkat edin. İşler oradan daha da kötüye gitti.

Bazılarında dramatik düşüşler yaşanırken, T2’de tüm değerler düştü:

meni hacmi (-%4.5)
sperm konsantrasyonu (-15.4%)
sperm motilitesi (-%1.9)
TMC: (-22.1%)

T3 daha iyi değildi. Semen hacmi T1 ile hemen hemen aynı değerlere döndü. Ancak diğer tüm T3 değerleri negatifti ve söz konusu değerlerden ikisi T2’den daha kötüydü:

sperm konsantrasyonu (-15.9%)
sperm motilitesi (-%4.1)
TMC: (-19.4%)

Anında İsrailli araştırmacılar, yukarıda bahsedilen Haziran 2021 çalışmasının “gözlemleri için ikna edici bilimsel bir gerekçeye sahip olmadığı” sonucuna vardılar. Enjeksiyon sonrası sperm konsantrasyonunu ölçen diğer tüm benzer çalışmalar, aralarında ortalama 71 gün olmak üzere, her bir denekten sadece iki toplam numune aldı. İsrailli araştırmacılar ayrıca şu sonuca varmışlardır:

“Dört zaman noktasında 37 SD ve 216 semen örneğinden oluşan mevcut çalışma, aşılamadan 3 ay sonra sperm konsantrasyonunda seçici geçici bozulma olduğunu ve bunun sonucunda hacim ve hareketlilikte değişiklik olmaksızın TMC’nin bozulmasına neden olduğunu ve ardından iyileşme olduğunu gösteriyor.

Bildiğimiz kadarıyla, bu, 6 ay boyunca aşılamadan sonra – insanda spermatogenez döneminin ötesinde – semen analizini sürekli olarak inceleyen ilk boylamsal araştırmadır.”

Tamamını okuyun

Bilim

Singapur’da asayişi robotlar sağlayacak

6 Eylül 2021 – 19:43

Singapur toplumundaki yasadışı eylemleri denetlemek için robotlar devriye gezmeye başladı.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Ulusal Bilim ve Teknoloji Ajansı (HTX) tarafından üretilen Xavier adlı robotlar, bugün itibarıyla başlayan ve üç hafta sürecek bir deneme için Toa Payoh bölgesinde görev yapacak.

Bu robotlardan bazıları yasaklı alanlarda sigara içenlere ve seyyar satıcılara karşı sokaklarda devriye gezecek. Robotlar ayrıca kaldırımda scooter süren ya da motosikletini riskli kullanan kişilere karşı da tetikte olacak.

Robotların üzerine yerleştirilen kameraların 360 derece görüntü yakalayabilme ve gece görüşü özelliği de bulunuyor.

Bu gelişmiş özellikler sayesinde robotlar uygunsuz bir durum olduğunda yetkilileri gerçek zamanlı olarak uyarabilecek.

Robotlar kaydettikleri görüntüleri ana merkeze gönderdiğinde, yetkililer görüntüleri inceleyip durumu değerlendirerek robotları uzaktan kontrol etme şansına da sahip.

Üç haftalık deneme süreci hem robotlarda eksik kalan noktaların giderilmesi hem de video analizlerinin iyileştirilmesi için veri toplamak amacıyla kullanılacak.

Maksimum hızı saatte 5 kilometre olan Xavier’ın bataryası tam şarj edildiğinde 4 ila 5 saatlik enerji sağlıyor.

HTX’in otomasyon bölümü direktörü Cheng Wee Kiang, “Xavier sayesinde yetkili birimleri bir araya getirip işgücü kaynaklarına ilişkin ihtiyaçları karşılayarak tek robotik platformda daha yüksek operasyonel verim elde edebiliriz” dedi.



Kaynak: Independent Türkçe

Tamamını okuyun

Bilim

İdrar testi ile kanser hücresi tespit edilebilecek

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bilim adamları, idrarda kanser hücresi tespit edebilen nano-parçacık teşhis aracı üretti.

1 Ağustos 2021 – 16:29

Çıplak gözle görülemeyen ve 100 nano-metreden daha küçük genişlikte olan aracın ayrıca kanser hücrelerinin vücutta nerede bulunduğunu da görüntülemeye yardımcı olacağı belirtildi.

Araştırmacılara göre, nano-parçacık tespit aracı onay alırsa, kanser hücresi kontrolü için rutin idrar testlerine dahil edilebilecek.

İdrar testinde kanser hücresi bulunduğu takdirde, hastalığın kaynağını teşhis edebilmek için hastaya pozitron emisyon tomografisi çekilmeden önce nano-parçacık verilebilecek.

MIT araştırmacılarına göre, nano-parçacıklar yalnızca kanser hücresinin kaynağını değil, aynı zamanda metastaz yaptığı yani yayıldığı bölgeleri de tespit edebilecek.

Araştırmayı yürüten Profesör Sangeeta Bhatia, aracın birincil tümörler ve metastazlarına yönelik geniş bir sensörü olduğunu ifade ediyor.

Bhatia, nano-parçacığın farelerde hem idrarda kanser hücresi tespit etme hem de kanserin yerini bulmada başarılı sonuçlar verdiğini söyledi.

Kanser araştırmalarında dönüm noktası mı?


Araştırmacılar basit bir idrar testiyle kanser hücresi tespitinin kanser teşhisinde bir dönüm noktası olabileceğini düşünüyor.

İlaçları ve genleri direkt olarak tümörlere aktarabilmesi ve görüntüleme kalitesini iyileştirmesi nedeniyle nano-parçacıkların tıptaki önemi son yıllarda arttı.

Nano-parçacıklar boyutları itibarıyla kimyasallarla reaksiyona girdiklerinde büyük materyallerden farklı davranıyor. Bu da bilimsel keşiflerde önemli bir rol oynamalarına olanak tanıyor.

Tamamını okuyun
Advertisement
Amerika4 hafta önce

ABD’nin borç “şımarıklığı” ciddi maliyet riski taşıyor

Gündem3 ay önce

Süleymancılara ait Fazilet Yapı davasında Melih Gökçek de müdahil

Türkiye3 ay önce

Yeşilay da AKPKK’nin çiftliğine dönmüş

Gündem4 ay önce

Tolgahan Demirbaş, cinayetten dokuz ay önce Sinan Ateş’in peşine düşmüş

Avrupa4 ay önce

İtalya’da 418 sübyancı rahip tespit edildi

Amerika4 ay önce

ABD’nin askeri denizaltılarının hazin sonu…

İngiltere4 ay önce

İngiliz halkı fişlendi

Amerika4 ay önce

Mali kriz nedeniyle ABD’de işten çıkarma dalgası büyüyor

İngiltere4 ay önce

İngiltere’de bazı çocuk bakım evlerinde çocuklar dövüldü ve dışarıda bırakıldı

Amerika4 ay önce

Kanada ‘kültürel soykırım’ nedeniyle 2.8 milyar dolar ödeyecek

Asya5 ay önce

Japonya’dan G7 liderlerine uyarı: Tayvan sıradaki Ukrayna olabilir

Genel5 ay önce

Emekli amirali ‘sıkarız kafasına’ diye tehdit etmişti: Savcının bulamadığı Çelik, Bahçeli’nin yanında çıktı

Amerika5 ay önce

Ders vermeden 900 bin dolar kazandı

Türk Dünyası5 ay önce

Kıbrıs’ta santral arızaları nedeniyle elektrik kesintileri yaşanıyor

Türkiye5 ay önce

ÇAYKUR, borcu borçla kapatmaya çalışıyor

Amerika6 ay önce

Elon Musk Trump’ın hesabının askıya alınma sürecini de ifşa etti

Genel6 ay önce

İsmailağa Cemaatinde yaşanan cinsi sapıklığın skandal ses kayıtları

İngiltere6 ay önce

İngiltere’de grev dalgası genişliyor

Çin6 ay önce

İtalya’da Çin’in kurduğu polis karakolları için inceleme başlatıldı

Genel6 ay önce

Batılı devketlere Ankara’da terör saldırısı  uyarısı

İngiltere6 ay önce

İngiltere’de mali kriz nedeniyle iş bırakmaları ve grevler artıyor

İslam6 ay önce

Mus’ab bin Umeyr (r.a.)

Türkiye7 ay önce

Alihan Kuriş ve çetesine dolandırıcılıktan suç duyurusu

Avrupa7 ay önce

Avrupa Uyuşturucu Raporu: Türkiye 2020’de en çok eroinin ele geçirildiği ülke oldu

Latin Amerika7 ay önce

Venezuela’daki yolsuzluk ve kara para araştırmasında Türkiye detayı

Yorumlar

Nübüvvet’in İlk Yılların… için Ali KEMER
Sözde koronavirüs aşılarının k… için Abdurrahman Aydın
Sözde İçişleri Bakanı Süleyman… için Hasan
Marmara Denizi’nin dibi… için Abdurrahman Aydın
Japonya’da yeni bir örde… için Abdurrahman Aydın
Metafizik savaşta bozguna uğra… için Abdurrahman Aydın
Vatandaşa tam kapanma eziyeti… için Abdurrahman Aydın
İngiltere’de aşı yaptıra… için Abdurrahman Aydın
Etna Yanardağı tekrar lav püsk… için Abdurrahman Aydın
Reuters: Büyük Türk bankaları… için Abdurrahman Aydın
İsrail’de Pfizer/BioNTec… için Abdurrahman Aydın
Japonya’da yanardağ patl… için Abdurrahman Aydın
İsrail’de Pfizer-BioNTec… için Abdurrahman Aydın
Endonezya’da kayıp deniz… için Abdurrahman Aydın
Fransa’da askerlerden Macron… için Hasan

Öne Çıkanlar

Copyright © Haber Özel TV sitesi bir Akademi Dergisi - Mehmet Fahri Sertkaya projesidir.