Bilim
Devasa mega-yarasa sürüsü Avustralya’da elektrik kesintilerine sebep oluyor
1,5 metre uzunluğa varan kanat açıklığına sahip gri başlı uçan tilkilerden oluşan ve gittikçe büyüyen bir koloni, Adelaide’ın elektrik şebekelerinde hasara yol açtı ve yalnızca ocak ayından bu yana yaklaşık 40 elektrik kesintisine neden oldu.
25 bin yarasadan oluşan koloni, son yıllardaki sıcak hava dalgaları nedeniyle sayı olarak azalmıştı fakat o zamandan bu yana toparlandı. Gri başlı uçan tilkiler, mega-yarasa familyasına mensup ve Avustralya’nın en büyük yarasaları.
Bilim
Singapur’da asayişi robotlar sağlayacak

Singapur toplumundaki yasadışı eylemleri denetlemek için robotlar devriye gezmeye başladı.
İçişleri Bakanlığı’na bağlı Ulusal Bilim ve Teknoloji Ajansı (HTX) tarafından üretilen Xavier adlı robotlar, bugün itibarıyla başlayan ve üç hafta sürecek bir deneme için Toa Payoh bölgesinde görev yapacak.
Bu robotlardan bazıları yasaklı alanlarda sigara içenlere ve seyyar satıcılara karşı sokaklarda devriye gezecek. Robotlar ayrıca kaldırımda scooter süren ya da motosikletini riskli kullanan kişilere karşı da tetikte olacak.
Robotların üzerine yerleştirilen kameraların 360 derece görüntü yakalayabilme ve gece görüşü özelliği de bulunuyor.
Bu gelişmiş özellikler sayesinde robotlar uygunsuz bir durum olduğunda yetkilileri gerçek zamanlı olarak uyarabilecek.
Robotlar kaydettikleri görüntüleri ana merkeze gönderdiğinde, yetkililer görüntüleri inceleyip durumu değerlendirerek robotları uzaktan kontrol etme şansına da sahip.
Üç haftalık deneme süreci hem robotlarda eksik kalan noktaların giderilmesi hem de video analizlerinin iyileştirilmesi için veri toplamak amacıyla kullanılacak.
Maksimum hızı saatte 5 kilometre olan Xavier’ın bataryası tam şarj edildiğinde 4 ila 5 saatlik enerji sağlıyor.
HTX’in otomasyon bölümü direktörü Cheng Wee Kiang, “Xavier sayesinde yetkili birimleri bir araya getirip işgücü kaynaklarına ilişkin ihtiyaçları karşılayarak tek robotik platformda daha yüksek operasyonel verim elde edebiliriz” dedi.
Kaynak: Independent Türkçe
Bilim
İdrar testi ile kanser hücresi tespit edilebilecek
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bilim adamları, idrarda kanser hücresi tespit edebilen nano-parçacık teşhis aracı üretti.

Çıplak gözle görülemeyen ve 100 nano-metreden daha küçük genişlikte olan aracın ayrıca kanser hücrelerinin vücutta nerede bulunduğunu da görüntülemeye yardımcı olacağı belirtildi.
Araştırmacılara göre, nano-parçacık tespit aracı onay alırsa, kanser hücresi kontrolü için rutin idrar testlerine dahil edilebilecek.
İdrar testinde kanser hücresi bulunduğu takdirde, hastalığın kaynağını teşhis edebilmek için hastaya pozitron emisyon tomografisi çekilmeden önce nano-parçacık verilebilecek.
MIT araştırmacılarına göre, nano-parçacıklar yalnızca kanser hücresinin kaynağını değil, aynı zamanda metastaz yaptığı yani yayıldığı bölgeleri de tespit edebilecek.
Araştırmayı yürüten Profesör Sangeeta Bhatia, aracın birincil tümörler ve metastazlarına yönelik geniş bir sensörü olduğunu ifade ediyor.
Bhatia, nano-parçacığın farelerde hem idrarda kanser hücresi tespit etme hem de kanserin yerini bulmada başarılı sonuçlar verdiğini söyledi.
Kanser araştırmalarında dönüm noktası mı?
Araştırmacılar basit bir idrar testiyle kanser hücresi tespitinin kanser teşhisinde bir dönüm noktası olabileceğini düşünüyor.
İlaçları ve genleri direkt olarak tümörlere aktarabilmesi ve görüntüleme kalitesini iyileştirmesi nedeniyle nano-parçacıkların tıptaki önemi son yıllarda arttı.
Nano-parçacıklar boyutları itibarıyla kimyasallarla reaksiyona girdiklerinde büyük materyallerden farklı davranıyor. Bu da bilimsel keşiflerde önemli bir rol oynamalarına olanak tanıyor.
Avrupa
İtalya’da tamamen yapay kalp nakli başarıyla gerçekleştirildi

Avrupa’da ilk kez İtalya’nın Napoli kentinde bir hastaya yapay kalp nakli başarıyla gerçekleştirildi.
Fransız şirketi Carmat tarafından geliştirilen biyoprostetik kalp, ABD’deki klinik deney ortamlarında birçok hastaya implante edilmişti. Ancak İtalya’daki yapay kalp nakli, söz konusu ürünün ilk ticari satışı ve kullanımıydı. Carmat şirketi, Aralık 2020’de son etap kalp yetmezliği olan hastalara kalp nakli için Avrupa Birliği’nden onay aldı.
2008’de geliştirilen yapay kalp, biyolojik ve sentetik malzemelerin bir kombinasyonundan oluşuyor.
Napoli’deki Monaldi hastanesi Azienda Ospedaliera dei Colli’deki Kalp Cerrahisi Marisa De Feo’ya göre, Carmat’ın yeni yapay kalbi, daha önce implante ettikleri SynCardia Systems modeline benziyor.
‘Diğer kalplere göre daha az riskli’
Yeni yapay kalbin hastalar için daha az risk teşkil ettiğinin altını çizen Marisa De Feo, “Bu kalbin kullanımı çok daha kolay olduğu zaten açık. Her şeyden önce, gürültülü değil, diğer cihazların en büyük problemi gürültüsüydü. Biyolojik kapaklara sahip olması dekoagülasyona gerek olmadığı anlamına geliyor, bu da tromboz ve kanama riskini azaltıyor” diye konuştu.
-
Türkiye4 gün önce
“AKP bankalardaki paralara el koyacak”
-
Sağlık1 hafta önce
Canan Karatay: Midye de yulaf da yemeyin
-
Genel4 gün önce
Erdoğan rejiminin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması için dilekçe hazır
-
Gündem1 hafta önce
Böbreğini satıp, villada uyuşturucu imalathanesi kurdu
-
Amerika4 gün önce
Biden, hızla ‘topal ördek’ olma yolunda
-
Gündem6 gün önce
“Krizden hükumet sorumlu”
-
İngiltere1 hafta önce
İngiltere’de ekonomik kriz derinleşiyor
-
Gündem6 gün önce
Ankara’nın bazı ilçelerinde musluklardan bulanık su aktı
Yorumlar