Afrika
BM’den 30’dan fazla ülke için ‘açlık ve kıtlık’ uyarısı
Birleşmiş Milletler, 30’dan fazla ülkede 34 milyon kişinin kıtlığın eşiğinde olduğunu açıkladı. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Direktörü David Beasley, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin çatışmalar ve gıda güvenliği konulu oturumunda konuştu. İnsan kaynaklı krizler yüzünden bir kez daha uçurumun eşiğine yaklaşıldığına dikkat çeken Beasley, dünya genelinde 270 milyon kişinin açlık kriziyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.
BU ÜLKELERDE GIDA GÜVENLİĞİ KÖTÜYE GİDİYOR
Bu yıl özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 19,6 milyon kişinin dünyanın en büyük açlık kriziyle karşı karşıya kalabileceğini belirten Beasley, Afganistan, Nijerya, Suriye, Yemen, Sudan, Güney Sudan ve Sahel bölgesinde de gıda güvenliğinin kötüye gittiğini ifade etti.
34 MİLYON İNSAN KITLIĞIN EŞİĞİNDE
Beasley, 30’dan fazla ülkede 34 milyon kişinin kıtlığın eşiğinde olduğuna işaret ederek, Güney Sudan’da Pibor bölgesinin batısında annelerin çocuklarını ölü hayvan derisi ve çamurla beslemek zorunda kaldığının altını çizdi.BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise “İnsanları aç bırakırsanız çatışmaları beslersiniz. Çatışmalar açlık ve kıtlığa, açlık ve kıtlık ise çatışmalara neden oluyor.” dedi.
’21. YÜZYILDA KITLIĞA VE AÇLIKTAN ÖLÜMLERE YER OLMAMALI’
Bir an önce harekete geçilmezse milyonlarca kişinin açlık ve ölümün eşiğine sürükleneceği uyarısı yapan Guterres, kıtlık ve ölümlerin engellenebilmesi için 5,5 milyar dolar yardım çağrısında bulundu. Guterres, “21. yüzyılda kıtlığa ve açlıktan ölümlere yer olmamalı” diye konuştu.
Afrika
Yoksul ülkeler için kış karanlık geçecek

Kış mevsimini atlatmak için yeterli petrol ve gaz satın alan gelişmiş ülkeler nedeniyle piyasasının dışında kalan dünyanın en fakir ülkelerinin çok daha fazla maliyet yüküyle karşılaşacağı belirtiliyor.
Petrol ve doğalgazın gelişmiş ülkelerce daha kolay tedarik edilebilir olmasının, gelişmekte olan ülkeleri daha uzun süreli ve yoğun elektrik kesintilerine maruz bırakacağı ve fabrika kapanmalarına neden olacağı öngörüsü yapıldı.
Credit Suisse Enerji Analisti Saul Kavonic, “Avrupa’daki enerji güvenliği endişeleri, gelişen dünyada enerji yoksulluğunu tetikliyor” dedi.
Kavonic, Avrupa’nın maliyeti ne olursa olsun diğer ülkelerden gaz ihtiyacını karşıladığına dikkat çekti.
Gerek siyasi gerilimler gerek doğa olayları nedeniyle zorlu bir yazı geride bırakan Pakistan, Hindistan, Bangladeş ve Filipinler bir miktar rahatlamış olsa da bu durumun uzun sürmeyeceği belirtiliyor. Zira, yaklaşan soğuk havalar bu ülkeler için yeni bir sınav niteliğinde.
Güney Asya’nın uzun vadeli tedarik sağlama şansının zayıf olduğu vurgulanırken güçlü doların ülkeleri yakıt satın almak ya da borç ödemeleri yapmak arasında seçim yapmaya zorladığı ifade edildi.
Öte yandan küresel yakıt tedarikçileri bu tür risklerle karşı karşıya kalan ülkelere satış yapma konusunda giderek daha temkinli davranıyor.
Aynı zamanda, Avrupa gelecekte daha fazla yakıt sağlamak için yüzen LNG terminallerinin inşaatını hızlandırıyor. Almanya, İtalya ve Finlandiya fabrikaları güvence altına alırken Hollanda, Eylül ayında yeni yüzer terminallerden LNG ithal etmeye başladı.
Pakistan, Bangladeş ve Tayland gibi gelişmekte olan ülkeler ilk kez Almanya ve kendi büyüklüklerinin birkaç katı olan diğer ekonomilerle fiyat rekabeti yapmak zorunda kalıyor.
Afrika
Hitler’i savunan akademisyen hakkında soruşturma açtılar

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde, dersinde Nazi lideri Adolf Hitler’in “suç işlemediğini” söyleyen akademisyen hakkında soruşturma başlatıldı.
Güney Afrikalı ulusal basın kuruluşu Times Live’in haberine göre, Cape Town Üniversitesi (UCT) Siyaset Bilimi Bölümü öğretim üyelerinden Lwazi Lushaba, çevrimiçi dersinde “Hitler hiçbir suç işlemedi. Hitler’in tek yaptığı, beyazların normalde siyahlara ayırdıklarını beyaz insanlara yapmaktı.” ifadesini kullandı.
Habere göre üniversite yönetimi, Lushaba’ya, Hitler hakkındaki bu sözleri nedeniyle soruşturma açtı.
Afrika
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN), Afrika orman filini kırmızı listeye aldı
Son 30 senede sayısı %86 azalan Afrika orman filinin nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya. Bu sebepten dolayı IUCN, Afrika orman filini kırmızı listeye aldı.
Afrika orman filinin sayısının ciddi derecede azalmasına sebep olan unsurlar ise kaçak avcılık ve habitatlarının daralması.
Yorumlar